Hlavní obsah

Zelenskyj: Dobyli jsme zpět Izjum

• Aktualizováno

Ukrajinské síly dobyly zpět město Izjum na východě Ukrajiny, potvrdil v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu ke konci 200. dne války. O tom, že Ukrajinci toto strategické město v Charkovské oblasti získali pod svou kontrolu, hovořily zatím jen neoficiální zprávy.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj v nedělním projevu řekl, že by chtěl poděkovat ukrajinským vojákům, kteří osvobodili mnohá ukrajinská území, k nimž podle něj nově patří města Balaklija, Izjum a Kupjansk v Charkovské oblasti.

Ruská strana ztrátu města přímo nepřiznala, v sobotu ale ruské ministerstvo obrany uvedlo, že přesouvá své jednotky od Izjumu směrem na ukrajinský Donbas.

Agentura Reuters označila ztrátu Izjumu za největší dílčí porážku ruské strany od doby, kdy ruská strana na konci března musela vzdát pokusy dobýt ukrajinskou metropoli Kyjev.

Ukrajinci dorazili až k ruským hranicím

Ukrajinské síly během své rychlé protiofenzivy dorazily až k  ruské hranici na několika místech v severní části Charkovské oblasti.

Videozáznam, na němž údajně jsou ukrajinští vojáci na hraničním přechodu Hoptivka, zveřejnila agentura Unian s upozorněním, že dobytí Hoptivky ještě velení ukrajinských sil nepotvrdilo. Na internetu se šíří i další videa ukrajinských vojáků u státní hranice s Ruskem.

„Hoptivka 11. září přešla pod kontrolu ukrajinských ozbrojených sil,“ zní na videozáznamu zveřejněném agenturou Unian.

Video podle ní pochází od příslušníků 130. praporu ukrajinské teritoriální obrany. Na dalším videozáznamu, který umístil na internet zpravodajský portál Kyiv Post, je vidět voják přímo u cedule oznamující státní hranici.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že „přeskupuje“ svá vojska a přesouvá je od měst v Charkovské oblasti směrem na východ a na jih k ukrajinskému Donbasu.

Na dnešním pravidelném brífinku ministerstvo podle několika médiích představilo mapu, z níž vyplývá, že ruské síly mají pod kontrolou už jen malou část Charkovské oblasti, a sice území za řekou Oskil. Fotografii mapy zveřejnil například nezávislý portál Meduza.

Ruské útoky způsobily výpadky elektřiny na východě Ukrajiny

Na mnoha místech Ukrajiny v neděli večer ruské útoky na kritickou infrastrukturu způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a obvinil Rusko z terorismu.

Úplný výpadek proudu nastal podle Zelenského v Charkovské a Doněcké oblasti, bez elektřiny jsou také části Záporožské, Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

Zelenského poradce Mychajlo Podoljak potvrdil, že Rusové zaútočili u Charkova na tepelnou elektrárnu. Ukrajinské vzdušné síly informovaly, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 střel s plochou dráhou letu, z nichž devět zničila ukrajinská protivzdušná obrana.

Macron vzkázal Putinovi: Zastavte okamžitě válku na Ukrajině

Válka na Ukrajině

V zasažených oblastech nefunguje osvětlení, kvůli problémům s čerpadly tam neteče voda a z řady regionů přicházejí také zprávy o stojících vlacích, uvedl ruskojazyčný web BBC na svém webu.

„Ruští teroristé zůstávají teroristy a útočí na kritickou infrastrukturu, ne na vojenská zařízení. Jejich cílem je odepřít lidem světlo a teplo,“ uvedl na twitteru Zelenskyj.

„Pořád si myslíte, že jsme jeden národ?“ obrátil se Zelenskyj ve svém dalším příspěvku na Rusy. „Zima, hlad, tma nebo žízeň, nic z toho pro nás není tak hrozné a smrtící jako vaše takzvané přátelství a bratrství,“ napsal.

Ruské síly zaútočily na Charkovskou tepelnou elektrárnu číslo pět, jednu z největších na Ukrajině, upřesnil Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Ruský útok na ukrajinskou infrastrukturu přišel poté, co rozsáhlý ukrajinský protiútok donutil ruské síly v zásadě odejít z celé Charkovské oblasti.

Ukrajinské vzdušné síly dnes oznámily, že v Dněpropetrovské oblasti ve východní části Ukrajiny se jim podařilo sestřelit pět řízených střel Ch-101 a dvě střely s plochou dráhou letu Kalibr.

Další dvě střely ukrajinská armáda zničila v Poltavské oblasti. Dnes večer byl téměř po celé Ukrajině vyhlášen letecký poplach, a to s výjimkou západní části země a poloostrova Krym.

Rusové utrpěli značné ztráty u Charkova, tvrdí ukrajinská armáda

Zahraniční

Starosta Charkova Ihor Terechov na sociálních sítích uvedl, že po úderu na objekt infrastruktury v mnohých částech Charkova vypadla elektřina.

Ze stejného důvodu neteče podle něj ani voda, protože nefungují čerpadla. Obyvatele vyzval, aby zachovali klid, a dodal, že se pracuje na nápravě škod, které ruské ostřelování způsobilo.

Podobné vyjádření zveřejnil také gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. „Některá města obce oblasti jsou bez světla. Rusové zaútočili na energetickou infrastrukturu,“ napsal Rezničenko.

V souvislosti s energetickou bezpečností na Ukrajině se v posledních týdnech hovoří také o Záporožské jaderné elektrárně, od níž bylo opakovaně hlášeno ostřelování.

V elektrárně byl dnes podle ukrajinské energetické společnosti Enerhoatom odpojen poslední ze šesti reaktorů a její provoz zcela zastaven.

Elektrárna několik dní fungovala jako ostrov – vyráběla elektřinu jenom pro chlazení posledního z fungujících reaktorů. Jednu poškozenou linii elektrického vedení se podařilo v sobotu večer obnovit, což umožnilo odstávku posledního reaktoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám