Hlavní obsah

Ukrajinské ztráty nedosahují počtu obětí zemětřesení v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina své ztráty (stejně jako Rusko) neuvádí, což vede ke spekulacím. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov však v rozhovoru pro španělský list La Razon řekl, že obětí je méně než padesát tisíc.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

„Samozřejmě, že máme ztráty, protože bojujeme. Ale jsou významně menší než ruské,“ uvedl Reznikov. „Nemohu sdělit číslo, ale mohu vás ujistit, že je menší než množství mrtvých při zemětřesení v Turecku.

Zemětřesení, které zasáhlo na začátku února Turecko a Sýrii, přičemž otřesy měly magnitudu 7,7 a 7,6 stupně Richterovy škály, si vyžádalo přes 53 tisíc mrtvých a 120 tisíc zraněných.

Reznikov vysvětlil, proč je počet obětí na ukrajinské straně nižší. „Naším hlavním cílem je ochránit životy našich vojáků, zatímco Rusko je používá jako potravu pro děla. Je to taktika mlýnku na maso. Jen v Bachmutu ztrácí Rusko denně 500 vojáků, což jsou zabití i zranění,“ uvedl.

Nové úniky: Proč nebyl Putin schopen za 13 měsíců dosáhnout vojenského vítězství

Válka na Ukrajině

Uniklé materiály Pentagonu uváděly, že Ukrajina ztratila 124 500 až 131 tisíc vojáků, přičemž mrtvých by mělo být mezi 15 500 a 17 500 tisíci. Rusové podle téhož materiálu přišli o 189 500 až 223 tisíc vojáků, přičemž padlých by mělo být 35 500 až 43 tisíc.

Reznikov také řekl, že Západ neposkytl Ukrajině všechny zbraně, které požadovala, protože „se už dlouho řídí dogmatem neprovokovat Rusko“.

To podle něj zabránilo i vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO v roce 2008. Vinu přisoudil někdejší německé kancléřce Angele Merkelové.

„Byla velmi reálná možnost, že se Ukrajina a Gruzie stanou novými členy Aliance. Američané byli pro, stejně jako většina Evropanů. Pouze Merkelová se postavila proti a přesvědčila ostatní,“ dodal Reznikov.

Měsíc od zemětřesení v Turecku: Dál přibývají oběti, zatýká se kvůli porušení předpisů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám