Hlavní obsah

Ukrajinci prolomili Surovikinovu linii. Podle BBC to potvrzují satelitní snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verbove

Postup ukrajinské armády ve směru na strategicky významné město Tokmak na severovýchodě Ukrajiny se zrychluje, píše britská stanice BBC. S odvoláním na analýzu satelitních snímků uvádí, že se ukrajinským vojskům zřejmě podařil průlom v hlavním bloku ruské obrany, takzvané Surovikinově linii.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská armáda na frontě

Článek

Surovikinovu obrannou linii (nazvanou podle generála Sergeje Surovikina, který do letošního ledna velel ruským vojskům na Ukrajině), se soudě podle satelitních snímků podařilo prorazit ve dvou úsecích, a to v oblasti vesnice Verbove. Ta leží u vesnice Robotyne, z níž se Rusové stáhli před několika dny.

Obrat podle BBC nastal poté, co se Ukrajincům podařilo prokousat takzvanou ruskou podpůrnou zónou s velkým počtem min. Těch podle odhadů bylo až 45 tisíc na kilometr čtvereční.

O tom, že byla Surovikinova linie prolomena, se na sociálních sítích spekuluje již několik dní s tím, že Ukrajinci jsou již osm kilometrů od poslední obranné linie a 80 kilometrů od Azovského moře.

Postupujeme dále na jih, Robotyne plně osvobozeno, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Například německý deník Bild o tom psal již ve středu. „Průlom na jihu Ukrajiny! Ukrajinská armáda dosáhla a překročila první hlavní ruskou obrannou linii. Kremelští blogeři zuří!“ tvrdil s tím, že ruské bariéry zvané Dračí zuby zadržely ukrajinské vojáky jen asi jeden den.

Cesta smrti

V pátek se na sociální síti X (dříve Twitter) objevilo video s názvem Cesta smrti, na němž je údajně zachycena situace z bojového sektoru Robotyne–Verbove. „Rusové ztratili dva tanky na polní cestě. Dračí zuby Surovikinovy linie jsou velmi dobře vidět a ukrajinští vojáci se mohou po silnici pohybovat alespoň zdánlivě volně,“ píše jeden z účtů.

Postupují 2 až 3 kilometry za den

Zatímco dříve se ukrajinská vojska přibližovala směrem ke strategickému Tokmaku v Záporožské oblasti o stovky metrů denně nebo i méně, za posledních několik dní Ukrajinci postupují rychlostí dva až tři kilometry za den, napsala BBC.

Zrychlený postup ukrajinské armády za poslední tři dny v pátek konstatoval také mluvčí Bílého domu John Kirby. „Žádný objektivní pozorovatel protiofenzivy by nemohl říci, i kdyby nebral v potaz posledních 72 hodin, že (Ukrajinci) neudělali pokroky,“ prohlásil.

Rusové se průlomu v oblasti podle všeho obávali. Velení totiž do míst poslalo to nejlepší, co má k dispozici, tedy 76. vzdušnou výsadkovou divizi. Americký Institut pro studium války uvádí, že ruské velení je jak v obraně, tak při útoku závislé na výsadkový divizích, které patří k těm elitnějším, i když jádro těchto sil bylo zničeno už na počátku války.

Rusové se bojí ukrajinského průlomu na jihu. Přesouvají tam to nejlepší, co mají

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám