Hlavní obsah

Druhá obranná linie Rusů není slabá, zjistili Ukrajinci. Chystají se na síť podzemních labyrintů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda na jihu země postoupila směrem k vesnici Novoprokopivka, která leží jižně od již osvobozené obce Robotyne. Ve své pravidelné svodce o tom informují analytici z Institutu pro studium války (ISW), kteří ovšem uvedli, že se zatím nedá hovořit o průlomu druhé okupantské obranné linie. Tu Ukrajinci označují za poměrně silnou a chystají se na překonávání zákopových labyrintů.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci

Článek

„Dosáhli jsme úspěchu v oblasti Robotyne–Novoprokopivka a upevňujeme dosažené pozice,“ uvedl na Telegramu tiskový mluvčí generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Pavlo Kovalčuk.

Analytici z amerického think-tanku dále uvedli, že ukrajinská armáda postoupila na pozice za ruské protitankové příkopy a protitankové překážky, tzv. dračí zuby, které jsou součástí ruské obrany v okupované západní části Záporožské oblasti.

Geolokační údaje dále naznačují, že ukrajinská lehká pěchota rovněž postoupila dále do řady ruských obranných pozic podél silnice vedoucí severozápadně k obci Verbove, která se nachází zhruba deset kilometrů od Robotyne.

Ukrajinci prolomili Surovikinovu linii. Podle BBC to potvrzují satelitní snímky

Válka na Ukrajině

ISW ale zatím odmítl konstatovat, že se v případě postupu u obce Verbove a Novoprokopivky jedná o průlom ruské obrany. V této oblasti totiž zatím nebyla pozorována těžká technika ukrajinské armády, jejíž přítomnost by naznačovala průlom druhé obranné linie okupantů.

„Ukrajinské síly rozšiřují průlom, který již provedly v jedné ruské obranné linii, a údajně manévrují s další technikou a personálem do týlových oblastí této linie,“ uvedli američtí analytici.

„Zdá se, že ukrajinské síly dosahují úspěchů v bezprostřední blízkosti dosud neproniknuté ruské obranné linie, která se táhne severozápadně od Verbove až severně od obce Solodka Balka,“ dodali.

Rusové se zakopávali přes rok

Podle mluvčího Společného tiskového střediska obranných sil ve směru na Tavrii Oleksandra Štupuna je ovšem druhá obranná linie Rusů poměrně silná a mohla by mít rozsáhlou síť podzemních měst a labyrintů.

„Druhá obranná linie je poměrně silná. Nevím, proč si všichni myslí, že je slabší. Ano, hustota minových polí je tam nižší, ale jejich počet je poměrně velký,“ uvedl Štupun, na kterého odkazuje Ukrajinska pravda. „Jediné, co nám může hrát do karet, je to, že zákopy nejsou tak silné. Rusové měli na kopání přes rok, takže si myslím, že tam ty labyrinty existují,“ upozornil.

Odlišnou optikou na to kouká ukrajinský generál Oleskandr Tarnavskyj, který v rozhovoru pro nedělník The Observer řekl, že rozdíl mezi první a druhou linií ruské obrany je „velmi velký “. Druhá linie totiž podle něj není tak dobře vybudovaná, díky čemuž ukrajinská armáda může nasadit svá vozidla.

Ukrajinci čistili minová pole ručně, první obrannou linií přesto pronikli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám