Hlavní obsah

Ukrajinské ministerstvo verbuje dobrovolníky do útočných brigád

Ukrajinské ministerstvo vnitra verbuje dobrovolníky do útočné gardy, kterou bude tvořit osm útočných brigád, píše server ukrinform.ua s odkazem na informace úřadujícího ministra vnitra Ihora Klymenka.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dobrovolníkům ministerstvo slibuje, že budou osvobozovat Luhansk, Doněck a Krym od ruských okupantů, píše list Ukrajinska pravda. Zmiňovaná města na východě Ukrajiny a poloostrov Krym Rusové ovládají od jara 2014.

„Rozhodnutí vytvořit útočné brigády učinili lidé, kteří jsou dostatečně rozzlobení na to, aby nepřítele porazili. Mnozí z našich vojáků, kteří bránili naši zemi, převzali iniciativu a rekrutovali lidi do takových jednotek,“ řekl Klymenko.

„Proto bylo rozhodnuto, že každý, kdo je vlastencem, jenž ztratil svůj domov nebo příbuzné kvůli válce, by měl být sjednocen v takových brigádách. Začali jsme vytvářet takové jednotky, jejichž cílem je osvobození našich území. To je náš bezprostřední cíl,“ dodal.

Rusové přišli na Ukrajině už o 200 000 vojáků, odhaduje Západ

Válka na Ukrajině

Nové jednotky se již vytvářejí a jejich základy tvoří vojáci a policisté s bojovými zkušenostmi. Do plných stavů mají tyto jednotky doplnit výlučně dobrovolníci. Klymenko zdůraznil, že všichni členové těchto brigád budou mít výhody, které mají vojáci a policisté.

Výcvik členů útočných brigád bude trvat několik měsíců. Zpočátku to bude podle Klymenka individuální, později jako součást jednotky. „Když velitel uvidí, že jednotka je připravena, přistoupí k plnění bojových misí,“ dodal.

Mezi nově vytvářenými jednotkami „útočné gardy“ Klymenko zmínil i Azov, který byl jako pluk prakticky zničen během obrany Mariupolu a tamních oceláren, ale i brigády, jež nesou názvy jako Burevij, Červona kalyna, Kara-Dah, Rubiž a Spartan.

Pohraničníci chystají brigádu Ocelová hranice a policie brigádu Ljuť, což by se dalo přeložit jako Zuřivá brigáda.

Putin přecenil schopnosti armády, ofenziva vyvrcholí v dubnu, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám