Hlavní obsah

Putin přecenil schopnosti armády, ofenziva vyvrcholí v dubnu, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě znovu přecenil schopnosti ruské armády, uvedli analytici z washingtonského Institutu pro studium války (ISW). Podle nich bude ruská ofenziva kulminovat v dubnu, mnoho úspěchů ale nepřinese. Nereálné je také dobytí Donbasu, které Putin nařídil do konce března.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v Chersonu

Článek

Ofenziva agresora bude podle analytiků předčasně kulminovat nejpozději v dubnové sezoně jarních dešťů, a to předtím, než dosáhne významného efektu. Institut dodává, že vyvrcholení ruské ofenzivy vytvoří příhodné podmínky pro ukrajinské protiútoky, které by mohly nastat na jaře či v létě. I díky dodávce západních tanků.

ISW se vrací také k tématu dobytí Donbasu. Putin měl armádě nařídit, aby se tak stalo do konce března. Analytici uvádějí, že zatím na bojišti nevypozorovali důkaz, že by ruské jednotky měly dostatečnou schopnost, aby získaly pod kontrolu 11 300 čtverečních kilometrů neokupovaného území (což tvoří 42 procent celé Doněcké oblasti).

Ukrajinská strana prostřednictvím ministra obrany Oleksije Reznikova tvrdí, že Rusku ke splnění cíle nestačí ani počet mobilizovaných vojáků. Ten je podle Ukrajiny vyšší, než Moskva oficiálně prezentuje. Podle Reznikova se jedná zhruba o půl milionu mužů, zatímco Moskva hovoří o 300 tisících.

Ukrajina se před agresorem brání už více než 11 měsíců. V pátek 24. února to bude rok od vypuknutí války, kterou ruský režim označuje jako „speciální vojenskou operaci“ a také jako existenční hrozbu pro ruský lid.

Rusko má větší potíže, než to vypadá

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám