Hlavní obsah

Ukrajinská protiofenziva přijde možná v dubnu. Čekáme na počasí, uvedl Reznikov

Ukrajina chystá protiútok v několika směrech. S jeho zahájením čeká na příhodný okamžik a vhodné počasí, což by mohlo nastat v dubnu nebo květnu. Podle serveru Ukrajinska pravda to ve středu v rozhovoru pro estonský kanál Err.ee oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Foto: Julie Sebadelha, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Článek

„Uvidíte naše vojáky v protiútoku. Z rozhodnutí našeho generálního štábu je již plánován v několika směrech. Záleží na tom, kdy nastane nejvhodnější okamžik. Vše také závisí na povětrnostních podmínkách. Na jaře máme velmi mokrou půdu. Lze použít pouze pásová vozidla. Myslím, že je uvidíme v dubnu až květnu,“ cituje Reznikova Ukrajinska Pravda.

Od průběhu roku 2023 si ukrajinský ministr obrany slibuje „velmi pozitivní změny pro Ukrajinu“.

„Jsem si jist, že budeme pokračovat v osvobozování dočasně okupovaných území, jak se to stalo v Kyjevě, Černihivu, Sumách, Charkově nebo v Chersonu. Všechno to půjde dál,“ věří.

Zelenskyj: Protiofenzivu nemůžeme zahájit kvůli nedostatku zbraní

Válka na Ukrajině

Bachmut stabilizovaný

Nejintenzivnější boje se v posledních týdnech soustředí v okolí Bachmutu. Tam se ale podle Reznikova Ukrajincům podařilo ruský postup zastavit. Ukrajinští obránci podle něj v tomto směru výrazně „snížili ruský ofenzivní potenciál“, což pomůže obráncům „udržet frontovou linii stabilní a poskytnout čas na přípravu na protiútok“.

Rusům u Bachmutu podle ukrajinského ministra obrany dochází munice a přicházejí o 500 vojáků denně.

Těžké ztráty připustil i šéf Wagnerovy skupiny, jejíž žoldáci na ruské straně o město bojují především. Majitel wagnerovců Jevgenij Prigožin nicméně mluvil i o ukrajinských ztrátách. Řekl, že jeho skupina ukrajinskou armádu v oblasti prakticky zničila.

Prigožin přiznal velké ztráty wagnerovců u Bachmutu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám