Hlavní obsah

Ukrajinská armáda našla způsob, jak udeřit v Mariupolu

Druhý den po sobě se ozývají z Mariupolu, který je od loňského května pod kontrolou ruských sil, exploze. Ve čtvrtek byly slyšet z oblasti místních oceláren Iljič, píše server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinskou mariupolskou městskou radu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Žena v troskách města Mariupol

Článek

„Mariupol. Znovu jsou slyšet výbuchy,“ napsala ukrajinská mariupolská městská rada na telegramovém účtu. „V oblasti závodu Iljič jsou hlášeny tři exploze. Existuje vysoká pravděpodobnost zásahu nepřítele, jelikož nebe je čisté – nejsou stopy po práci protivzdušné obrany okupantů,“ dodala městská správa.

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko na svém telegramovém účtu napsal, že dva výbuchy zahřměly u hutního závodu Iljič a další poblíž letiště. „Ukrajinské ozbrojené síly s chirurgickou přesností zasahují základny okupantů,“ napsal Andrjuščenko.

Analytici v této souvislosti tvrdí, že Ukrajina našla způsob, jak udeřit hluboko za nepřátelskými liniemi. To potvrzuje i vyjádření Natalie Humenjukové, vedoucí tiskového centra obranných sil jižní Ukrajiny „V této fázi můžeme pouze konstatovat, že odlehlost je velmi relativní pojem. To, co je považováno za tak vzdálené, že je to nedosažitelné, není vždy tak,“ řekla Humenjuková.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Pohled na nově stavěné domy v Mariupolu. V pozadí zničené budovy

Ruská agentura TASS ve čtvrtek dopoledne s odvoláním na Moskvou dosazenou policii v Mariupolu napsala, že „systém protivzdušné obrany pracoval pravděpodobně poblíž přístavu“ v Mariupolu. Žádné další údaje neuvedla.

Ve středu ruská státní agentura napsala, že část Doněcké oblasti, kterou ovládají ruské síly, se v noci na středu stala terčem „bezprecedentního“ ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil. „Celou noc pracovaly systémy protivzdušné obrany nejen ve městě (Doněcku), ale i v mnoha našich dalších městech, včetně Debalceva a Mariupolu,“ řekl podle ní Igor Kimakovskij, poradce šéfa proruských separatistů.

Podle Ruskem dosazeného starosty Mariupolu Olega Morguna ruská protivzdušná obrana v noci na středu střílela na drony, přičemž nebyly hlášeny žádné oběti ani škody.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války ihned nezávisle ověřit.

Okupovaným Mariupolem otřáslo 11 explozí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám