Hlavní obsah

Okupovaným Mariupolem otřáslo 11 explozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupolem, který je kontrolovaný ruskými silami, se v úterý večer ozvala série explozí, píše server Ukrajinska pravda s odvoláním na městskou radu. Celkem bylo zaznamenáno 11 explozí.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Demolice ostřelováním zničeného obytného domu ve městě Mariupol

Článek

První byla zaznamenána ve 22:33 tamního času. „Zatím se napočítalo 11 výbuchů. Jsou zprávy o dvou explozích v centrální části města a další u řeky Kalmius. Pravděpodobně v místech, kde se hromadí nepřátelské síly,“ uvádí zpráva městské rady.

Obyvatelé okupovaného města uváděli, že exploze byly takové síly, že se v budovách v okolí výbuchů třásly okenní tabulky.

Ve středu ráno městská rada Mariupolu oznámila, že byl zničen „muniční sklad nepřátel“ a exploze byly namířeny na základnu ruských sil, píše server Ukrajinska pravda.

Ruskem dosazený starosta Oleg Morgun na telegramovém účtu uvedl, že systém protivzdušné obrany zničil v Mariupolu dva drony.

„V noci 22. února byl poblíž Mariupolu zaznamenán let dvou neidentifikovaných bezpilotních strojů. Systém protivzdušné obrany cíle včas zafixoval a zničil je,“ napsal. Destrukci a zraněním se podle jeho slov podařilo zabránit.

O Mariupol mělo Rusko zájem už od prvního dne invaze. Leží totiž jen 40 kilometrů od ruských hranic a je klíčovým přístavem u Azovského moře.

Město bylo tvrdě zasaženo nálety a dělostřeleckými údery, komunikace byla přerušena, bylo odříznuto od zásob potravin i vody. I přesto se Mariupol 86 dní odmítal vzdát a stal se symbolem ukrajinského odporu. Ruské síly nakonec město ovládly loni v květnu.

Rusové se před Ukrajinci opevňují už i v Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám