Hlavní obsah

Ukrajinec popsal mučení elektrickým proudem v Izjumu

Padesátiletý Maksim Maksimov byl jedním z obyvatel Izjumu, které zadrželi ruští vojáci kvůli jejich proukrajinským postojům. Skončil na policejní stanici, kde ho mučili. List The Guardian zveřejnil jeho výpověď.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Maksim Maksimov měl štěstí, neskončil v jednom z masových hrobů u Izjumu.

Článek

Na stanici Maksimov ukázal, jak byl mučen elektrickým proudem. Posadili ho na kancelářskou židli a kabely se svorkami na konci mu přicvakli na prsty. Kabely byly spojeny se starým sovětským polním telefonem.

Voják točil klikou telefonu stále rychleji a posílal tak do Maksimovova těla proud. „Zhroutil jsem se. Zvedli mě. Na hlavě jsem měl kápi. Nic jsem neviděl. Nohy mi zdřevěněly. Neslyšel jsem na levé ucho,“ popsal mučený. „Pak to zopakovali. Ztratil jsem vědomí. Asi za čtyřicet minut jsem se vrátil do cely,“ dodal.

Z Izjumu, který ruská armáda obsadila v dubnu, ale ještě měsíc vedla tvrdou bitvu s ukrajinskými vojáky, kteří drželi kopec vedle památníku, Maksimov neodešel, protože se potřeboval postarat o svou matku.

„Genocida v Izjumu“: V pohřebišti leželi vojáci i mladá rodina s dítětem

Zahraniční

Zatčen byl dvakrát

Nakonec byl zatčen, protože Rusové, kteří pátrali po veteránech, příslušnících domobrany a představitelích města měli seznam podezřelých. Někteří politici z radnice a bývalý policejní náčelník Vladislav Sokolov kolaborovali, Sokolov byl dosazen jako starosta.

Maksimov přiznal, že měl štěstí, poprvé ho zatkla skupina mladých odvedenců ještě v březnu, když zaujali pozice na kraji města u řeky Severní Doněc. Budovu, kde ho drželi, však ostřelovali Ukrajinci, ruští vojáci se schovali v jiné místnosti a jemu se podařilo utéci. Na ulici vzal svůj bicykl a odjel.

Podruhé byl zadržen 3. září vojáky, kteří ho označili za ukrajinského špiona. Místnost, kde ho mučili, byla na střelnici a měla izolované stěny. Jako záchod sloužil třem vězněným kbelík.

Šestý den jim strážní řekli, že přicházejí Ukrajinci. Hrozili jim, že hodí do místnosti granát. Druhý den přišli jiní dozorci ze samozvané Luhanské lidové republiky a řekli jim, ať utečou.

Třetina zbylých obyvatel kolaborovala

Podle Maksimova zůstalo v šedesátitisícovém městě asi 15 000 obyvatel. Třetina z nich sympatizovala z Rusy. „Je to stockholmský syndrom,“ řekl Maksimov a vysvětlil, že ve městě bylo málo jídla a žádná elektřina. Ruští vojáci měnili naftu za samohonku.

Maksimov si nemyslel, že ruské jednotky opustí město bez boje. Minulý týden ale odešly, ve městě nechaly bojová vozidla pěchoty BMP i tanky T-80.

Ukrajinští představitelé uvedli, že v nově osvobozených městech v Charkovské oblasti včetně Vovčansku, Balakliji a Kupjansku našli deset mučíren. „Rusové měli masky a mučili lidi holými elektrickými kabely,“ řekl předseda hlavní policejní správy v Kyjevské oblasti Andrij Nebytov.

Reklama

Výběr článků

Načítám