Hlavní obsah

Ukrajincům dochází munice, na malé skupinky Rusů už ani neútočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda se na frontě potýká s akutním nedostatkem munice, kvůli čemuž na malé skupinky ruských okupantů už ani neútočí. Díky tomu se Rusové přizpůsobili a v malých počtech se přesouvají do výhodnějších pozic, ze kterých následně na Ukrajince útočí. Informuje o tom americký deník The New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští obránci u Bachmutu

Článek

Kritický nedostatek munice způsobuje nucenou nečinnost Ukrajinců, která podle amerického deníku dovoluje Rusům nashromáždit dostatek svých vojáků na výhodných pozicích a poté vtrhnout do ukrajinských zákopů, kde se následně pokusí přemoci obránce a zákop obsadit.

„Nyní nemáme dostatek vybavení, dostatek lidí, abychom mohli přejít do ofenzivy,“ řekl redaktorovi NYT poručík ukrajinské armády Oleksandr Šyršin. „Naším hlavním cílem tedy je udržet pozice, které máme,“ dodal.

Nedostatek munice pociťují například posádky minometů, které dostávají dělostřelecké granáty na příděl.

Ukrajinci se proto uchýlili k používání bezpilotních letounů, které ale ani zdaleka nejsou tak účinné jako „velké zbraně“. „Dron sám o sobě nezničí zákop, nepokosí stromořadí,“ uvedl ukrajinský major Serhij Bets.

Západu dochází munice a rakety. Zalužnyj představil svou analýzu války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

K zastavení postupu ruských okupantů proto Ukrajinci používají miny a další překážky, díky čemuž mohou Rusy a ruské obrněnce nasměrovat do smrtících zón, kde na ně posléze zaútočí těžkými děly. Ty následně podpoří i Západem dodané tanky a bojová vozidla. I s těmi má ale Ukrajina problém, protože pro ně chybí důležité součástky k opravě a údržbě, píše NYT.

Obrana a zase obrana

Kvůli nedostatku munice se tak Ukrajina uchýlila téměř výhradně k obranným akcím, během kterých se Ukrajinci snaží okupantům způsobit co nejvyšší ztráty. Nejdůležitější ale podle NYT pro ně v současnosti je se vyhnout dlouhým bojům, které by mohly vést k vlastním velkým ztrátám.

Epicentrem bojů i v únoru zůstává okolí Avdijivky na východě Doněcké oblasti, kde Rusové bez ohledu na překážky podnikají jeden útok za druhým. Několik týdnů se například sváděly boje o průmyslovou struskovou haldu na okraji města, kterou Rusové po dlouhé době a vysokých ztrátách nakonec dobyli.

Podle prosincové zprávy amerických zpravodajských služeb bylo během pouhých dvou měsíců operací zaměřených na dobytí Avdijivky zabito a zraněno více než 13 tisíc ruských vojáků. NYT spočítal, že na každý získaný půlkilometr čtvereční ztratila ruská armáda zhruba tři tisíce mužů.

Ochránit Petrohrad před drony? Na to nemáme, přiznal vlivný ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Přesto britská zpravodajská agentura varovala, že Rusko bude s největší pravděpodobností schopno „pokračovat v této úrovni útočné aktivity v dohledné budoucnosti“.

„Pokud budou mít Rusové zájem o určitý úsek fronty, srovnají ho se zemí,“ uvedl k ruskému nasazení Bets, který tak potvrdil slova britské agentury.

Snaží se využít stagnující americké podpory

Ruské útoky u Avdijivky a dalších měst blízko fronty však v současnosti slouží většímu ruskému cíli, a to využít převahu v době, kdy americká vojenská podpora Ukrajině ustala.

Ruské síly však zatím dosahují jen nepatrných zisků, přestože do zimní ofenzívy vkládají obrovské množství prostředků.

I malé ruské zisky ovšem představují pro Ukrajinu riziko. Dobytí Marjinky – města poblíž Avdijivky u města Doněck – po letech bojů umožnilo Rusům otevřít novou linii útoku na další město, Vuhledar, ze severu.

„Nepřítel částečně uspěl,“ řekl major Bets. „Nebudeme to skrývat,“ dodal s tím, že Rusové využívají své převahy dělostřelectva, která na některých částech fronty dosahuje 5:1, aby dezorientovali Ukrajince v zákopech, na které následně zaútočí pěchota. „Bojujeme proti (ruské) pěchotě klidně a držíme se na uzdě,“ uzavřel Bets.

Kreml viní Ukrajince z útoku na pekárnu v okupovaném Lysyčansku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám