Hlavní obsah

Ochránit Petrohrad před drony? Na to nemáme, přiznal vlivný ruský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Útoky ukrajinských dronů na Petrohrad vyvolávají mezi Rusy řadu otázek, například o stavu protivzdušné obrany druhého největšího města. Odpovědí se ujali vlivný ruský poslanec Andrej Kartapolov a generál Ajteč Bižev, někdejší zástupce velitele ruského letectva. Z jejich „diplomatického“ vysvětlování vyplývá, že pokud by Rusko posílilo protivzdušnou obranu nad Petrohradem, její systémy budou chybět jinde, protože jich jednoduše není dost.

Foto: Profimedia.cz

Šéf branného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov

Článek

Bezpilotník útočil na Petrohrad naposledy ve středu 31. ledna. Spadl přímo do města do Něvského rajonu. Zatímco celostátní ruská média zdůrazňovala, že dron nezpůsobil újmu lidem ani městskému majetku, ta petrohradská přiznala, že dopadl na území rafinerie, kde způsobil požár.

„Jedním z důvodů, proč není možné pokrýt Petrohrad neproniknutelným štítem protivzdušné obrany, je právě to, že to bude vyžadovat stažení sil například z Carského Sela, z Vyborgu a z jiných měst a osad,“ zdůraznil poslanec Kartapolov podle listu Parlamentskaja gazeta.

Foto: Profimedia.cz

Petrohradská rafinerie v Něvském rajonu. Ilustrační foto

Přesto se šéf branného výboru ruské Dumy snažil Rusy uklidnit tvrzením, že „množící se pokusy o útok na Petrohrad jsou spíše demonstrativní“.

Rafinerii v Petrohradě zasáhl ukrajinský dron

Evropa

Petrohrad nepokryjeme, přiznal generál

Generál Bižev pak objasnil, co ukrajinskou armádu k takovým útokům vede. „Ozbrojené síly Ukrajiny již nějakou dobu neprokázaly vážné úspěchy a úspěchy v pozemních operacích,“ poznamenal. „Ve světle toho je celkem logické, že se snaží nějak kompenzovat nedostatek postupu na zemi pokusem o útok ze vzduchu,“ řekl . „A dokonce i zezadu,“ pokusil se o žert.

Pak ale nalil čtenářům listu čisté vína. „Na otázku, zda je možné pokrýt Petrohrad souvislým štítem protivzdušné obrany, je odpověď jasná. Bohužel to není možné,“ řekl. „Dnes se ani jedna země na světě nemůže pochlubit úplným pokrytím svého vzdušného prostoru silami protivzdušné obrany,“ dodal na vysvětlenou, proč ruská protivzdušná obrana nedokáže eliminovat ukrajinské dronové útoky.

Připravme se na nejhorší, lidi. Rusové do Petrohradu převáží protiletadlové S-300

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám