Hlavní obsah

Nikdo po nás nestřílel, tvrdí námořníci z lodě v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany v neděli informovalo, že jeho hlídková loď Vasilij Bykov vypálila varovné výstřely z automatických zbraní, aby zastavila nákladní loď Sukru Okan plující do ukrajinského přístavu Izmajil. Přestože uvedlo podrobnosti, mluvčí ukrajinského velení Jih sdělila, že to nebylo potvrzeno z dalších zdrojů. Ruská tvrzení s odvoláním na posádku lodi zpochybnil i ukrajinský server InformNapalm.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Loď Sukru Okan proplouvající 10. července Bosporem

Článek

Mluvčí velení Jih Natalija Humeňuková v televizi zdůraznila, že ruská akce není potvrzena z dalších zdrojů: „Jsem přesvědčena, že je na to třeba upozornit a že je nutné mít na paměti zvláštnosti hybridní války.“

Uvedla i důvod, proč by Rusko mohlo tvrdit, že takto tvrdě zasáhlo: „Mohl by to být signál všem civilním plavidlům v Černém moři.“ Šlo by tedy o snahu odradit rejdaře, aby vysílali své lodě do ukrajinských přístavů včetně říčních (jako je Izmajil), na které se blokáda nevztahuje.

Ruské prohlášení, že loď byla zastavena střelbou a byl nasazen vrtulník Ka-29, který měl přepravit na palubu inspekční tým, zpochybnil ukrajinský kanál InfromNapalm. S odvoláním na vyjádření námořníků uvedl, že Rusové lhali: „Nebyl tam žádný vrtulník ani varovné výstřely. Byly jen výhrůžku Rusů v rádiu.“ InformNapalm zveřejnil i část záznamu ruského vysílání, jehož pravost ale nešlo prověřit. Tam zní: „Sukru Okan, Sukru Okan, já jsem ruská válečná loď. Okamžitě zastavte motor a nechte vstoupit mou inspekční skupinu. Sukru Okan, Sukru Okan, jestli nezastavíte, použijeme zbraně ve vašem směru plavby.“

Podle InfromNapal byla na lodi plující pod vlajkou tichomořského ostrova Palau turecká posádka a její kapitán nezastavil, ale změnil kurz k tureckým břehům.

Rusko naopak zveřejnilo video, které má zachycovat kontrolu na palubě lodě. „Poté co inspekční skupina ukončila svou práci na palubě, Sukru Okan pokračovala ve své plavbě do Izmajilu,“ uvedlo už v neděli ruské ministerstvo obrany.

Sukru Okan podle serveru Marine Traffic plula z řeckého přístavu Chalkidiki podél bulharského a rumunského pobřeží do rumunského přístavu Sulina na pobřeží Černého moře v oblasti široké delty Dunaje. Sulina leží na trase do Izmajilu.

Vzhledem k citlivosti celé záležitosti provází incident řada nejasností. Obě země svádějí boj i v informačním prostoru. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak akci označil za „jasné porušení mezinárodního námořního práva“.

Pokud by Rusové zasahovali, tak se loď zřejmě pokusili zastavit v mezinárodních vodách, ta plula ve výlučné ekonomické zóně Bulharska a Rumunska.

Rusové střelbou zastavili nákladní loď v Černém moři

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám