Hlavní obsah

Ukrajinci zaútočili na ruskou leteckou základnu na Krymu, má být vážně poškozená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda v noci na čtvrtek zaútočila na ruskou leteckou základnu Saky na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově. Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters, podle jejíhož zdroje z ukrajinské armády byla základna vážně poškozena.

Foto: Profimedia.cz

Archivní foto z loňského srpna, na kterém je vidět kouř po explozi na Krymském poloostrově

Článek

Zdroj agentury Reuters uvedl, že útok provedla ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) a námořnictvo za použití bezpilotních letounů a protilodních střel Neptun. „Útok zasáhl cíl a způsobil vážné škody,“ prohlásil zdroj.

Ten dále uvedl, že se na Saky nacházelo nejméně 12 bojových letounů a systém protivzdušné obrany. List Ukrajinska Pravda upřesnil, že se jednalo o letouny Su-24S a Su-30S a o systém protivzdušné obrany Pancir.

Saky měla dále sloužit jako cvičiště pro operátory bezpilotních letounů Mohádžer, jak uvedl server The New Voice of Ukraine (NV). Ten dále napsal, že ukrajinská armáda nejprve zaútočila drony, což mělo okupanty vyčerpat, a pak nasadila protilodní střely Neptun.

NV zmiňuje, že o destrukci a ztrátách prý píší i ruské telegramové kanály, aniž by je ovšem jmenoval. „Uvádějí nejméně 30 mrtvých vojáků,“ dodal.

Ukrajinská armáda později úder bez bližších podrobností sama potvrdila na Telegram. „Ukrajinské obranné síly provedly kombinovaný útok na vojenskou leteckou základnu poblíž města Saky na dočasně okupovaném Krymu,“ uvedly ozbrojené síly.

Zpravodajská agentura Nexta v noci na čtvrtek informovala o tom, že exploze byly kromě Saky slyšet i na dalších místech Krymského poloostrova, včetně měst Novofedorivka, Simferopol a Sevastopol.

Ruské úřady se k zásahu letecké základny zatím nevyjádřily. Ve čtvrtek ráno ale uvedly, že se ruské armádě podařilo zničit 19 ukrajinských bezpilotních dronů nad Krymem a Černým mořem.

Informace ani jedné ze stran nelze z nezávislých zdrojů ověřit.

Na Kyjev mířilo nejméně 20 raket, sestřelené úlomky zranily sedm lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám