Hlavní obsah

Ukrajinci zajali v osvobozené Balakliji „velkou rybu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokého ruského velitele zadrželi Ukrajinci v osvobozeném městě Balaklija. Zřejmě půjde o generálporučíka Andreje Syčevého. Zajatec, který se objevil na fotografii, je mu nápadně podobný.

Foto: Twitter @LvivJournal

Ruský generál Andrej Syčevoj a zajatý muž v uniformě podplukovníka

Článek

Lviv Journal na Twitteru zveřejnil záběr zajatého s tím, že by mohlo jít o Syčevého, i když se to teprve musí potvrdit.

K zadržení „velké ryby“, jak označil zajatce kanál 24, se v jeho vysílání vyjádřil poradce prezidenta Mychajlo Podoljak. Uvedl přitom, že v době zadržení měl uniformu s hodností podplukovníka. „Nyní se však všechny informace prověřují, aby se potvrdilo, že tento člověk má vztah k (ruskému) velitelství, protože jsou možné různé verze,“ řekl Podoljak.

Poslanec Oleksij Hončarenko zdůraznil, že na záběru zajatců není obyčejný podplukovník. Podle něj jde o Syčevého, který je na velitelství ruských sil Západ. „Za generálporučíka se může vyměnit hodně našich kluků. Opravdu mnoho!“ řekl a nepřímo tím potvrdil, že jde o Syčevého.

Neúspěšný velitel?

Syčevoj velel podle ukrajinského serveru Fakty od února 2019 do listopadu 2021 8. gardové vševojskové armádě. Během operace na Ukrajině byl postaven do čela velitelství Západ, ale byl pro neuspokojivé výsledky operace velení zbaven, uvedl novinář Roman Cymbaljuk. Podle některých ruských zdrojů byl už ve funkci nahrazen generálem Michailem Zuskem, který vede neúspěšnou ofenzívu na Mykolajiv.

Na ruských sociálních sítích je Syčevoj považován za možného viníka selhání ruských sil v Charkovské oblasti. Už od dubna se pod jeho velením soustřeďovalo velké uskupení vojsk u Izjumu, které bylo připravované k útoku na Slovjansk a Kramatorsk. Ten ale nikdy nezačal a nyní hrozí tomuto uskupení, že bude odříznuto nejen od zásob, ale nebude mít ani kudy se stáhnout.

Rusům u Izjumu hrozí odříznutí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám