Hlavní obsah

Rusům u Izjumu hrozí odříznutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý postup ukrajinských jednotek v Charkovské oblasti zaskočil ruské jednotky, kterým hrozí odříznutí. Varoval před ním i Igor Girkin, který pod jménem Strelkov stál v roce 2014 v čele doněckých separatistů. Obavy vyvolává zejména rychlý postup od Balaklije na Kupjansk.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru u Bachmutu

Článek

Girkin upozornil, že Ukrajinci nepostupují jen k vesnici Kunje, ale i přímo na severovýchod ve směru na Ševčenkovo a Kupjansk. Podle některý zpráv jsou už u Ševčenkova a postoupili o 40 km. Kupjansk leží o 30 km dál na východ.

Jeho radní Vadym Krochmal už oslovil občany, aby se připravili na brzký příchod ukrajinských jednotek: „Vážení Kupjančané, nezanedbávejte prosím svou bezpečnost a bezpečnost blízkých. Připravte si úkryty a zásoby jídla. Ukrajinské ozbrojené síly jsou blízko. Kupjansk vždy byl a zůstává ukrajinským městem.“

Ukrajinci osvobodili území v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině

Girkin varuje, že pokud by Ukrajinci ovládli Kupjansk, mohou od něj postupovat na jih po silnici R79 po levém břehu řeky Oskil. Tím by bylo od ostatních jednotek zcela odříznuté uskupení ruských sil u Izjumu, připravované k útoku na Slovjansk.

Girkin upozornil, že ruské jednotky nemají v případě ústupu mnoho šancí, jak se dostat na druhý břeh řeky Oskil, protože tam jsou jen dva mosty na silnici R79, které lze snadno zničit raketami systému HIMARS. Zálohy jsou přitom daleko od fronty a není reálné, že by mohly podniknout protiútok. Poslední ústupovou cestu by mohly odříznout ukrajinské jednotky operující u Dolyny.

Podle Strelkova stojí ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov krok od největší porážky od bojů u Charkova v zimě 1943, a to ze strany slabšího protivníka s téměř žádným letectvem.

Ukrajinci postoupili u Charkova o 20 km, Rusy zcela zaskočili

Evropa

Girkin sice zmiňuje, že Ukrajinci na tak rozsáhlou operaci nemusejí mít dost sil, ale jakýkoli posun k řece Oskil komplikuje zásobování jednotek u Izjumu, protože se zásobovací cesty už budou ležet příliš blízko fronty, ta nejpropustnější R79 navíc dvakrát překonává řeku a mosty na ní se dají snadno vyřadit z provozu palbou raketometu HIMARS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám