Hlavní obsah

Ukrajinci si dělostřelecky připravují strategicky významný Tokmak, Rusové tam mají problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okupovaný Tokmak je opakovaně ostřelován ukrajinským dělostřelectvem. Ukrajinci na něj pálí ze salvových raketometů a používají i kazetovou munici, upozorňovala v červenci a srpnu opakovaně ruská média s odvoláním na dosazenou ruskou správu. Z ruských blogů však plyne, že škody jsou větší, než se oficiálně přiznává, což naznačili i Číňané. Podle ukrajinského plukovníka by mohl Tokmak být osvobozen příští měsíc. Město má přitom velký strategický význam.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský voják na obrněném transportéru u Bachmutu

Článek

Rusy dosazení správci Záporožské oblasti opakovaně uváděli, že se Tokmak stal terčem ukrajinského ostřelování, přičemž byly použity salvové raketomety a rakety se submunicí.

Oficiální ruské zdroje zdůrazňovaly, že zasaženy byly civilní čtvrtě a civilní infrastruktura. Kancelář dosazeného správce Záporožské oblasti Jevgenije Balického 28. července oznámila podle Interfaxu, že o den dříve jedna raketa s kazetovou hlavicí zabila ženu a zranila dalšího člověka, protože se ji nepodařilo sestřelit. Další výbuchy v Tokmaku byly zaregistrovány 3. srpna.

Velké ruské ztráty

Terčem raket s kazetovou municí však jsou především zásobovací kolony, jak plyne z vyjádření ruského telegramového kanálu plukovníka Pjotra Šuvalova k následkům útoku z neupřesněného dne: „Nedávno rakety přiletěly do Tokmaku a tvrdě zasáhly nákladní auta a řidiče. Na ministerstvu obrany se rozhodli neklást na to důraz, protože tu bylo riziko odvety nepřítele, že by zveřejnil, že civilní cíle nebyly moc civilní.“ Stejně to však podle něj uniklo.

Západní kazetová munice působí Rusům velké ztráty. Jejich vlastní tak ničivá není

Válka na Ukrajině

O ztrátách ani jedna strana nemluví, i když Šuvalov uvedl, že mohou jít do stovek a tisíců. Dotkl se jich ale čínský militantní propagandistický server inf.news v článku z 18. srpna opěvujícím kvalitu ruské kazetové munice, která je „lepší než americká“ a zlikviduje centrum Tchaj-peje. Ve třech kolonách už prý míří na ukrajinskou frontu.

Server odsoudil Kyjev za nasazení západní kazetové munice a vyčíslil dopady útoků touto municí: „Během jediného dne byly zabity tisíce ruských vojáků. Ruské ministerstvo obrany to rozhořčeně odsoudilo, že to není válka, ale masakr ruské armády.“

Příprava k útoku na Tokmak

Tyto útoky mají za cíl nejen zabránit v zásobování ruských jednotek bojujících u Robotyného, ale zřejmě připravit i půdu pro další ofenzivu vedenou směrem na Melitopol.

„Tokmak nejspíše obejdeme z východu. Vezeme ho do takzvaného operačního obklíčení, aby se dostal pod kontrolu našeho dělostřelectva. Po vyčištění předmostí u Robotyne tam může být přivezeno naše dělostřelectvo, které začne zpracovávat vojenské objekty v katastru Tokmaku,“ popsal možný směr útoku a taktiku plukovník ukrajinského letectva Roman Svytan v rozhovoru pro ukrajinskou stanici New Voice, jenž byl zveřejněn 17. srpna.

Postup z východu k Tokmaku by byl možný, protože Ukrajinci se už nepokoušejí prorazit jen u Robotyného, ale také u východně položeného Verbového.

Svytan zmínil, že se situace do hloubky dvaceti kilometrů už dá zjistit pomocí vzdušného průzkumu: „Mají tam 35. armádu. No, jmenuje se to armáda, ale je to několik rozptýlených brigád. A to je práce po armádní dělostřelectvo.“

„Postup bude záviset na množství sil a prostředků a rozhodnutí vrchního velení,“ dodal Svytan. Budou tam podle něj nasazeny strategické rezervy. „To bude patrné hned. Postup bude kilometr za den. Domnívám se, že září bude měsícem Tokmaku,“ nastínil.

Podle dalšího ukrajinského experta Pavla Narožného se Surovikinova linie drolí, protože se daří zasahovat sklady dál od fronty, jako muniční sklad v Radensku v Chersonské oblasti, či mosty.

Tokmak je přitom důležitou dopravní křižovatkou, kde se sbíhají silnice do Berďansku a Melitopolu. Pro ukrajinské síly je tedy dobrým výchozím bodem při postupu k pobřeží. Městem rovněž vede železnice spojující Luhansk a Krym. A Rusové se v zásobování spoléhají zejména na železniční dopravu.

Putin: Rusko má právo použít kazetovou munici, jestliže bude použita proti němu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám