Hlavní obsah

Putin: Rusko má právo použít kazetovou munici, jestliže bude použita proti němu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má dostatečné zásoby kazetové munice a Moskva si vyhrazuje právo je použít, jestliže bude taková munice použita proti ruským silám na Ukrajině. Prohlásil to v neděli ruský prezident Vladimir Putin. Kazetová munice je zakázaná ve více než 120 zemích; v USA, Rusku nebo na Ukrajině však ne. Ukrajina ji získala od Spojených států.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin předsedá setkání věnovanému rozvoji cestovního ruchu v Derbentu v jižní oblasti Dagestánu

Článek

„Chci říct, že Rusko má dostatečné zásoby kazetové munice různého typu. Doposud jsme to neudělali, nepoužili jsme ji, neměli jsme potřebu,“ řekl podle agentury Interfax Putin v rozhovoru s ruskou státní televizí. „Samozřejmě, že pokud bude použita proti nám, vyhrazujeme si právo provést reciproční kroky,“ dodal.

Rusko přitom už kazetovou munici na Ukrajině použilo, a to loni v únoru a březnu v Charkově. Potvrdila to mimo jiné mezinárodní organizace Amnesty International, jejíž spolupracovníci na místě shromáždili fragmenty munice 9N210/9N235m, které lékaři vyoperovali zasaženým lidem.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Spojené státy nicméně tvrdí, že podíl nevybuchlých menších náloží v jimi poskytnutých granátech bude menší než 2,5 procenta.

Na 120 zemí světa se přidalo k úmluvě, ve které se zavazují nepoužívat, nevyrábět ani neprodávat kazetovou munici. Jak Rusko, tak Ukrajina už kazetovou munici během současné války použily, tvrdí Human Rights Watch. Dodávky munice na Ukrajinu přesto Moskva ostře kritizovala.

Rusko už se ani nerozpakuje a na Ukrajině nasadí kazetovou munici oficiálně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám