Hlavní obsah

Ukrajinci sestřelili Rusy vypuštěný čínský dron Mugin-5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské armádě se podařilo o víkendu zlikvidovat bezpilotní letoun čínské výroby, uvedla ve své reportáži americká televize CNN. Dronu Mugin-5 vyrobenému v přístavním městě Sia-men na východním pobřeží Číny se přezdívá dron Alibaba, protože se dá koupit přes stejnojmenný čínský e-shop až za 15 tisíc dolarů (340 tisíc korun). Sestřelený stroj byl ale na rozdíl od běžně dostupného zboží vybaven bombou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vojáci měli bezpilotní stroj údajně sestřelit automatickým samopalem AK-47. Podle ukrajinských vojáků dron přiletěl z území pod ruskou kontrolou.

Poté, co byl dron sestřelen, zůstal po něm menší kráter, protože nesl 20kilogramovou bombu, která při pádu explodovala, uvádí CNN. Podle vojáků stroj letěl ve velmi nízké výšce, kvůli tomu mohl být sestřelen ručními zbraněmi.

Dron vybavený zbraněmi ale neměl nainstalovanou kameru. To znamená, že ti, kteří ho vypustili, ho nemohli navádět na určitý cíl ani ho využít ke sledování.

Zdrcující důkaz. Pentagon zveřejnil snímky, jak ruský pilot srazil bezpilotní letoun USA

Válka na Ukrajině

„Byla to v podstatě jen taková hloupá bomba,“ tvrdí Chris Lincoln-Jones, bývalý důstojník britské armády a specialista na vojenské drony.

„Tento konkrétní dron by byl podstatně efektivnější, pokud by měl instalovanou solidnější kameru,“ řekl.

„Zdá se, že je to velmi hrubý, nesofistikovaný, nepříliš technologicky vyspělý způsob provádění operací,“ dodal. Cena těchto strojů je z vojenského hlediska velmi nízká.

Čínský výrobce, společnost Mugin Limited, potvrdil televizi CNN, že sestřelený stroj byl jeho bezpilotní letoun. Incident označil za „hluboce nešťastný“.

V lednu představitelé Luhanské oblasti tvrdili, že sestřelili Mugin-5 vypuštěný ukrajinskými silami. Ukrajinští představitelé tento incident nekomentovali, ale odborníci uvedli, že existují důkazy, že obě strany konfliktu tuto technologii využily.

V poslední době se množí informace o tom, že Čína chystá dodávky zbraní Rusku, které vede agresivní válku proti sousední Ukrajině. V únoru na to upozornily Spojené státy, Peking to popírá.

Čína hraje na obě strany. Tváří se jako mírotvůrce, ale zvažuje dodávky zbraní Rusku, varují USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám