Hlavní obsah

Ukrajinci vyhodili Rusům do povětří systém protivzdušné obrany Triumf za miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina tvrdí, že její drony ve středu v Bělgorodské oblasti na jihu Ruska zničily další ruský systém protivzdušné obrany S-400. Má jít o druhý zasažený ruský Triumf, jehož hodnota údajně činí 1,2 miliardy dolarů (27,8 miliardy korun). První takový protiletadlový systém Ukrajinci v polovině září zasáhli v Jevpatoriji.

Foto: Novinky

Ruský protiletadlový systém S-400

Článek

Napsala to Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroj v tajných službách. Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov informoval o „hlasitých zvucích“, které byly v Bělgorodu slyšitelné v noci na středu. Způsobila je prý ruská protivzdušná obrana, která v oblasti „zasáhla vzdušné cíle“.

Ukrajinska pravda týž den citovala další zprávu ukrajinské vojenské rozvědky (HUR), podle níž příslušníci jejích sil zvláštního určení provedli výsadek na Krym, zaútočili na nepřítele a poté se stáhli. HUR na Youtube zveřejnila video, jak čluny připlouvají k pobřeží.

„Muži ze speciálních jednotek Stuhny a Bratstva ze zvláštního útvaru Tymur provedli výsadek na území Krymského poloostrova a zaútočili na moskevské okupanty,“ uvedl ve zprávě mluvčí rozvědky Andrij Jusov. Po splnění útoku se skupina stáhla, byť s určitými ztrátami, dodal.

„Došlo k boji s ruskými okupanty, je mezi nimi mnoho mrtvých a zraněných,“ prohlásil Jusov s tím, že „ztráty jsou i mezi ukrajinskými obránci, které jsou nicméně nesrovnatelné s těmi ruskými“.

Moskva: máme zajatce

Ruská tajná služba FSB naopak poskytla ruským médiím video údajného ukrajinského vojáka, kterého prý zadržela při pokusu proniknout na Krym. Na záznamu zveřejněném agenturou RBK voják tvrdí, že se jmenuje Aleksandr Ljubas, patří k jednotce ukrajinské vojenské rozvědky, jejímž úkolem bylo vztyčit na Krymu ukrajinskou vlajku.

„Úkol zněl vztyčit vlajku a říci, že vojenská rozvědka HUR je na Krymu,“ tvrdí svlečený nápadně svalnatý muž na záznamu. Jeho skupina údajně sestávala z 16 vojáků a zamířila na Krym z Vylkove v Oděské oblasti na člunu a vodních skútrech.

Pozici zničeného S-400 vyzradil už loni turista v plavkách. Rusové se ani neobtěžovali systém přeparkovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám