Hlavní obsah

Pozici zničeného S-400 vyzradil už loni turista v plavkách. Rusové se ani neobtěžovali systém přeparkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jevpatorija

Když se ruský turista na Krymu loni na sociálních sítích pochlubil fotografií se systémem protivzdušné obrany S-400 Triumf i s geolokačními údaji, vysloužil si za to poděkování ukrajinských ozbrojených sil. Ruská armáda ale zřejmě i přes prozrazení pozice nechala systémy na stejném místě, dokud Ukrajinci v noci na čtvrtek neoznámili jejich zničení.

Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ruský turista u systému S-400  na Krymu

Článek

Na kuriozitu upozornila ukrajinská média a ruskojazyčné Radio Svoboda financované Američany. Snímek ruského turisty v plavkách se systémem protivzdušné obrany se loni objevil na sociální síti VKontakte. Fotografie byla tehdy lokalizována do oblasti solného jezera Těrekly u pobřeží nedaleko lázeňského města Jevpatorija.

„Možná jsme na ruské turisty příliš tvrdí - tento muž byl opravdu nápomocný,“ děkovaly potměšile muži v plavkách ukrajinské ozbrojené síly na sociální síti Twitter (nyní X).

Pozici systémů S-400 přitom tehdy potvrdily i další snímky, které se objevily na sociálních sítích. Následující rok však systémy zřejmě zůstaly na stejném místě.

Ruští dovolenkáři si na Krymu z apartmánů vesele natáčejí ukrajinské bombardování

Válka na Ukrajině

„Satelitní snímky služby Planet.com pořízené 28. srpna 2023 ukazují, že tato pozice systémů protivzdušné obrany od té doby zůstala stejná, stejně jako další, umístěná o pár kilometrů na západ,“ napsal nyní web Radia Svoboda.

O zničení ruských systémů S-400 nedaleko Jevpatorije ve čtvrtek s odkazem na ukrajinské tajné služby informovala agentura Reutersukrajinská média. Ukrajinské drony podle nich nejprve zneškodnily radary a antény ruského systému. Námořnictvo pak „oslepený“ Triumf zasáhlo dvěma protilodními střelami Neptun, které se používají i k útoku na pozemní cíle.

Ruské ministerstvo obrany útok v oblasti potvrdilo s tím, že nad Krymem ruská armáda sestřelila 11 ukrajinských dronů. Obyvatelé Jevpatorije na sociálních sítích hlásili silný výbuch před čtvrteční šestou hodinou ranní. Telegramový kanál Krymský vítr zveřejnil také video, na němž na obzoru stoupá sloup hustého kouře.

Rusko prý přišlo na Krymu o nejmodernější raketový systém S-400 Triumf

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám