Hlavní obsah

Ukrajinci jsou nemrtví, nelitujte ani jednoho. Propagandista v ruské TV otevřeně vyzývá ke genocidě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v televizním seriálu si podle ruského propagandisty Sergeje Mardana musí připadat ruská armáda, která podle něj na Ukrajině bojuje s nemrtvými, kteří povstávají z hrobů. Mardan také řekl, že by Ukrajina jako stát měla být vymazána z mapy světa i se svými obyvateli, čímž veřejně vyzval ke genocidě.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor ruské televize Sergej Mardan

Článek

„Jsou to zvířata. Už nemají lidskou schránku. Není třeba je litovat, a to ani jednoho z těch, proti kterým ruská armáda bojuje. Jsou to nemrtví, kteří povstávají z hrobů. Jako v televizních seriálech,“ řekl Mardan o Ukrajincích, kteří brání svou vlast před nevyprovokovanou ruskou agresí.

„Tenhle útvar, který vznikl v roce 1991 pod názvem Ukrajina, je chiméra, jež by měla být vymazána z mapy. Lidé, kteří se s ní identifikují jako patrioti, jsou vývojovým omylem. Ti, kteří za tuto chiméru bojují, jsou kriminálníci,“ dodal.

Mardan uvedl, že Ukrajinci si nezaslouží žádné sympatie, ačkoli řada z nich mluví rusky. To podle něj nehraje žádnou roli. Ruská propaganda přitom jako jeden z důvodů své invaze na Ukrajinu uvádí ochranu právě rusky hovořícího obyvatelstva, které údajně čelilo diskriminaci.

Jeho slova, především ta o vymazání Ukrajiny z mapy světa, jsou přímo ukázkovou definicí OSN v úmluvě o genocidě. Zapojení do této úmluvy Rusko podepsalo a ratifikovalo.

Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidia
Článek II.: V této Úmluvě se genocidou rozumí kterýkoli z níže uvedených činů spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:
a) usmrcení příslušníků takové skupiny;
b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;
c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení;
d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;
e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.

Sestřelili jsme nad Bachmutem ruský bombardér, chlubí se Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám