Hlavní obsah

Ukrajinci chystali na výročí invaze masivní útoky na Rusko, Washington je zarazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ukrajina plánovala v únoru na výročí ruské invaze zahájit útok na Rusko. Odradily ji od toho Spojené státy, které si nepřály větší eskalaci konfliktu. Uvádí se v to dalších únicích amerických zpravodajských dokumentů, které dosud nebyly zveřejněny.

Foto: AP

Ukrajinská armáda nacvičuje s americkými protitankovými střelami. Ilustrační foto

Článek

„Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov nařídil jednomu ze svých důstojníků, aby se připravil na masivní ostřelování 24. února se vším, co má rozvědka k dispozici,“ uvádí se v dokumentu.

Rozvědka měla údajně v plánu útok na přístav v Novorossijsku. Mělo se jednat o symbolickou operaci, která by demonstrovala schopnost Ukrajiny zasáhnout nepřítele hluboko v jeho týlu.

Spojené státy o plánu ukrajinské rozvědky věděly. Dva dny před spuštěním operace pak Kyjev vyslyšel žádost Washingtonu a útoky odložil.

Mychajlo Podoljak, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, ale zprávu deníku The Washington Post (WP) označil za konspiraci. „Samozřejmě (o tom informují) bez detailů a logiky (…) Proč bychom něco takového měli dělat? Čeho bychom tím dosáhli?“ napsal na Twitteru.

Podle něj podobné zprávy mají u západní veřejnosti jen navodit dojem, že Ukrajina je „dětinská“ a „nelze jí svěřit pořádné zbraně“, zatímco ty jsou nezbytné pro odražení ruské ofenzivy.

„Možná je načase přestat si hrát s výmluvami a pokoutnou reálpolitikou ve chvíli, kdy válka pokračuje a lidé umírají,“ uzavřel.

Obavy USA

Ve Spojených státech panují obavy, že by protiútok s použitím amerických zbraní mohl být velice rizikový. Dokonce až tak, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl reagovat použitím taktických jaderných zbraní, uvedl WP.

Utajované dokumenty, známé jako kauza Discord leaks, zveřejnil 21letý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts Jack Teixeira. V polovině dubna byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Hrozí mu desítky let za mřížemi.

Na krymský Sevastopol mířil útok, Rusové ho odrazili

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám