Hlavní obsah

Na krymský Sevastopol mířil útok, Rusové ho odrazili

– Sevastopol

Ruská Černomořská flotila odvrátila v noci na pondělí podle okupantů útok na přístav Sevastopol na okupovaném Krymu. Zřejmě byl proveden bezposádkovými čluny. Oznámil to na svém telegramovém účtu Moskvou dosazený správce města Michail Razvožajev.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Loď ruského námořnictva nedaleko přístavu Sevastopol

Článek

„Podle posledních informací byl jeden povrchový dron zničen silami PPDO, druhý explodoval sám. Nyní je ve městě klid, ale všechny síly a služby jsou v pohotovosti,“ uvedl Razvožajev k útoku ze 3:30 ráno.

PPDO je složka ruského ministerstva obrany sloužící k obraně před útoky a sabotážemi na vodách.

„Naše flotila nyní odráží útoky nadvodních bezpilotníků na vnější rejdě,“ uvedl Razvožajev krátce předtím. Protože byly oba drony zničeny ve vnější rejdě, nenapáchaly podle Razvožajeva žádné škody.

Ruská média zveřejnila i noční záběr ze Sevastopolu, kde je vidět výbuch za budovami. Podle nich by mohlo jít o zničený dron. To by ale bylo zcela v rozporu s tvrzením dosazeného správce, že bezposádkové čluny byly zničeny ve vnější rejdě. Kanál na Telegramu Astra zveřejnil i záběr vyražených oken v domech v Sevastopolu.

Kyjev se k útoku nevyjádřil, útoky na Krymu i v hloubi Ruské federace nekomentuje. Krym se však stal terčem už několika útoků, které byly provedeny drony nebo bezposádkovými čluny. Při loňských útocích byly zaznamenány i škody přímo v přístavu.

Jak dobýt Krym

Ukrajina chce Krym osvobodit. Podle bývalého velitele amerických sil v Evropě Bena Hodgese by to bylo možné, pokud by se přerušily zásobovací cesty na Krym po zemi, obsadila Perekopská šíje a vyřadil z provozu Kerčský most.

Dobytí Krymu považuje za klíčové pro vítězství ve válce, protože je tam domovský přístav ruské Černomořské flotily.

Rusové už budují zákopy na přístupových cestách na Krym a podél pobřeží.

Rusové tvrdí, že odrazili útok na Sevastopol. Zazněly výzvy k evakuaci, prý podvodné

Evropa

U Sevastopolu útočil roj dronů a dosud neznámých plavidel bez posádky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám