Hlavní obsah

Ukrajinci chtějí vyšetřovat pád své rakety v Bělorusku, nevylučují provokaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina je připravena se podílet na vyšetřování incidentu, který se ve čtvrtek stal na nebi nad Běloruskem. Chce přizvat i odborníky ze zemí, které nejsou spojovány s podporou Ruska.

Sestřelili jsme ukrajinskou raketu, hlásí Bělorusko.Video: Reuters

 
Článek

„Ukrajinská strana si je vědoma zoufalé a vytrvalé snahy Kremlu zatáhnout Bělorusko do své agresivní války proti Ukrajině,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Server Ukrajinska pravda uvedl, že vyjádřením Ukrajinci nevylučují záměrnou provokaci ze strany Ruska, které stanovilo takovou trasu pro své řízené střely, aby se jejich případné sestřelení odehrálo ve vzdušném prostoru nad územím Běloruska.

Ukrajina je připravena přizvat k účasti na takovém vyšetřování renomované odborníky ze států, které nejsou spojeny s podporou teroristického státu Rusko.

Sestřelili jsme ukrajinskou raketu, hlásí Bělorusko

Zahraniční

Co se stalo

Běloruská protivzdušná obrana dopoledne sestřelila protiletadlovou raketu S-300 vyslanou z Ukrajiny, uvedlo na sociálních sítích běloruské ministerstvo obrany. Části rakety dopadly podle ministerstva na pole u vesnice Harbacha, která leží asi 15 kilometrů od ukrajinských hranic.

Ukrajina se ve čtvrtek ráno a dopoledne opět musela bránit rozsáhlým ruským vzdušným útokům. Běloruské ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu předvolalo ukrajinského velvyslance, aby mu vyjádřilo „rozhodný protest“.

„Běloruská strana pokládá incident za mimořádně vážný. Požádali jsme ukrajinskou stranu, aby vše pečlivě vyšetřila, vyvodila odpovědnost a přijala opatření, aby zabránila zopakování takových incidentů v budoucnu,“ uvedl mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Anatol Hlaz.

Putin chce běloruské vojáky pro další útok na Kyjev. Lukašenka musí uplatit, řekl Novinkám Latuško

Válka na Ukrajině

Běloruské síly podle Minsku raketu sestřelily okolo 10:00 místního času (08:00 SEČ). Informace o případných obětech na životech nebo zraněných zatím nejsou. Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil podle agentury Reuters připustil, že raketa, která dopadla v Bělorusku, mohla být zbloudilou raketou protivzdušné obrany. Řekl, že podobný incident není ničím zvláštním a že se cosi podobného už stalo.

Oslovení vojáci a experti oficiální verzi o sestřelení ukrajinské rakety zpochybňují, protože na snímcích úlomků rakety, zveřejněných státní agenturou BelTA, neviděli žádné známky toho, že by byla sestřelena. Vyfotografovanou část rakety S-300 spíše poškodil dopad na zem, napsal běloruský opoziční server Naša Niva.

Web připomněl, že rakety S-300 tvoří jádro ukrajinské protivzdušné rakety, a dodal, že inkriminovaná raketa nejspíše měla sestřelit ruskou střelu mířící na Ukrajinu. Analogická situace se odehrála minulý měsíc, kdy patrně ukrajinská protiletecká raketa dopadla na polské území, kde zabila dva Poláky. Běloruská propaganda se tehdy vysmívala polské protivzdušné obraně, že nedokázala raketu zachytit. V Bělorusku se ale zřejmě stalo totéž, jenže raketa dopadla na pole, a ne na obydlenou oblast. „Bylo by zajímavé zjistit, jaké zbrani protivzdušné obrany se podařilo sestřelit ukrajinskou raketu, aniž by to na ní zanechalo obvyklé stopy,“ ironicky dodal opoziční portál.

Server Zerkalo připomněl, že jedna raketa dopadla na běloruské území již 7. dubna, ale podle všeho šlo tehdy o ruskou raketu.

Rusko používá rakety S-300, původně určené k protivzdušné obraně, i k útokům na pozemní cíle na Ukrajině. Při tomto použití rakety S-300 nevynikají přesností.

Bělorusko v únoru poskytlo své území a základny k ruské agresi proti Ukrajině, samo se však svými vojsky do invaze přímo nezapojilo. Západ přesto pokládá Bělorusko za zemi účastnící se konfliktu a uvalil na něj sankce, zatímco Minsk tvrdí, že není do války zapojen a že se ani nezapojí, pokud bezpečnost země neohrozí Ukrajina či její západní spojenci.

Lavrov: O třech podmínkách Ukrajinců se vůbec nebudeme bavit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám