Hlavní obsah

Ukrajinský generál Tarnavskyj potvrdil, že Ukrajina již dostala kazetovou munici z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev už dostal od Spojených států kazetovou munici. V rozhovoru pro CNN to potvrdil ukrajinský brigádní generál Oleksandr Tarnavskyj.

Foto: Profimedia.cz

Porada na přední linii záporožské fronty, vlevo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uprostřed brigádní generál Oleksandr Tarnavskyj.

Článek

„Právě jsme ji obdrželi, zatím jsme ji nepoužili,“ sdělil Tarnavskyj CNN s tím, že pouhá skutečnost, že Ukrajina je schopna kazetové náboje použít, může radikálním způsobem ovlivnit vývoj na ukrajinské frontě.

„Nepřítel (ruské invazní síly - pozn. red.) také chápe, že spolu se získáním této munice budeme mít převahu. Vzdá se té části terénu, kde je možné ji použít,“ soudí Tarnavskyj.

O tom, kde bude moci být sporná munice s vysokým ničivým potenciálem použita, rozhodne nejvyšší ukrajinské velení, prohlásil také Tarnavskyj. Podotkl, že je zakázaná v hustě obydlených oblastech i v případě, že jsou tato území okupována ruskými silami.

Používání, výrobu, distribuci a hromadění kazetové munice zakázalo v roce 2008 přes 120 zemí světa včetně Česka. Odpovídající úmluvu o kazetové munici ale tehdy nepodepsaly Rusko, Ukrajina ani USA.

Kazetová munice v určité fázi letu exploduje a rozpadá se na množství menších náloží, které vybuchují na velké ploše.

Její použití proti vojenským cílům není podle platných mezinárodních norem válečným zločinem, zásadně ale ohrožuje civilisty v oblasti bojů.

V Rusku ne, ve městech ne. Ukrajina stanovila pět zásad použití smrtící kazetové munice

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám