Hlavní obsah

Nejsme romantičtí pistolníci, chceme pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik z tří set Čechů, kteří projevili zájem, vyrazí nakonec bojovat proti Rusům na Ukrajinu? To je otázka, na kterou zatím neznají odpověď ani dobrovolníci, protože budou muset na Ukrajinu vyrazit na vlastní pěst, bez jakékoli podpory českého státu.

Foto: Ján Husár, Novinky

Bojovat proti ruské okupaci chce na Ukrajině i několik set Čechů. Ilustrační foto z Kyjeva.

Článek

Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala se ve čtvrtek večer dohodli, že dobrovolníkům prezident nebude udělovat výjimku ze zákona ani žádnou jinou podporu. Jediné, co pro ně Hrad může udělat, je, že jim přislíbí beztrestnost při návratu (abolici se spolupodpisem premiéra). Služba v cizí armádě je totiž bez pardonu prezidenta trestná. Na Ukrajinu by chtěla vyrazit i skupina vysloužilých vojáků.

Nejsme žádní romantičtí pistolníci, ale podařilo se nám shromáždit skupinu profesionálů, které romantické představy o válce už dávno přešly.
Michal Sochor, major ve výslužbě

Podle majora ve výslužbě Michala Sochora (64), bývalého důstojníka z 19. motostřelecké divize Plzeň, se jich přihlásilo už kolem čtyřiceti. Teď zkoumají, jak se na Ukrajinu dostat a kde vzít výstroj a zbraně. Sochor řekl, že oslovil ne­úspěšně ministerstvo obrany. „Chápu, že nám nemůžou dát zbraně, ale aspoň výstroj by mohli poskytnout, abychom tam nedorazili v civilu, to by bylo nedůstojné,“ řekl Právu. Pokud neuspěje, chystá se oslovit ukrajinskou ambasádu.

Rusko bez slitování

Účast dobrovolníků na ukrajinské frontě se nelíbí ministrům obrany a zahraničí. Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se obává, že dobrovolníky žene do války „romantická představa“. To se zase nelíbí Sochorovi. „Nejsme žádní romantičtí pistolníci, ale podařilo se nám shromáždit skupinu profesionálů, které romantické představy o válce už dávno přešly,“ řekl Právu Sochor.

Zeman s Fialou garantují beztrestnost za účast v bojích po boku Ukrajinců

Domácí

Podle něj se většina z nich vyzná v ruské technice, kterou Ukrajinci po­užívají a kterou jim chtějí pomoci opravovat. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera ohlásil, že na Ukrajinu dorazili první dobrovolníci ochotní bojovat po boku Ukrajinců. Na druhou stranu Rusko oznámilo, že nebude mít se zahraničními bojovníky žádné slitování.

„Chci oficiálně zdůraznit, že všichni žoldnéři vyslaní Západem na pomoc kyjevskému nacionalistickému režimu nejsou bojovníky podle mezinárodního humanitárního práva. Nemají právo na postavení válečného zajatce,“ varoval mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

FOTO: Tisíce lidí na Václavském náměstí podpořily Ukrajinu, přes telemost promluvil Zelenskyj

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám