Hlavní obsah

Ukrajina prosí spojence z NATO o další Patrioty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina žádá spojence z NATO, aby jí poskytli další systémy protivzdušné obrany Patriot na ochranu před častými útoky ruských balistických raket. V Bruselu to ve čtvrtek uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Na Patriotech závisí záchrana ukrajinských životů,“ řekl ministr při společném vystoupení s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při jednání v Bruselu

Článek

Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba ve čtvrtek spojencům za jejich vytrvalou podporu poděkoval. „Nechci kazit oslavu vašeho výročí, ale můj hlavní vzkaz dnes je jasný - Patrioty. Na Patriotech závisí záchrana ukrajinských životů. Jsou to jediné systémy, které zastaví balistické rakety,“ dodal Kuleba. Spojenci podle něj mají těchto systémů dostatek a Kyjevu by opravdu velmi pomohly.

Aliance si ve čtvrtek ráno v Bruselu připomněla 75. výročí svého vzniku.

Stoltenberg ocenil statečnost

Šéf NATO na úvod svého vystoupení opět vyzdvihl statečnost Ukrajinců v bojích proti více než dva roky trvající ruské agresi. „Již několikrát jsem zdůraznil, že podpora Ukrajiny není charita, ale investice do naší vlastní bezpečnosti,“ poznamenal Stoltenberg. Zmínil, že ministři budou na čtvrtečním jednání Rady NATO-Ukrajina řešit také právě to, jak zajistit, aby podpora Kyjeva byla do budoucna více robustní a předvídatelná.

Šéf NATO nechtěl již ve středu ohledně svého nového plánu prozrazovat žádné detaily s tím, že vše se nyní teprve diskutuje. Ve čtvrtek opět zopakoval, že důležité podle něj je, aby pomoc Ukrajině byla „méně závislá na dobrovolných příspěvcích a více na závazcích NATO“.

Lipavský: Na nákup munice pro Kyjev je třeba více peněz

Válka na Ukrajině

Až dosud se koordinací pomoci pro Kyjev zabývala takzvaná kontaktní skupina pro Ukrajinu, kterou vedou Spojené státy a která sdružuje asi pět desítek zemí podporujících Kyjev zbraněmi a municí.

Agentura Reuters ve středu s odvoláním na nejmenované diplomaty uvedla, že Stoltenberg přichystal návrh, který hovoří o vzniku takzvaného ukrajinského fondu ve výši 100 miliard eur na pět let. Jeho vznik by měl zajistit, aby se Kyjev neocitl bez pomoci, jestliže by se na podzim stal americkým prezidentem Donald Trump. Panují totiž obavy, že Trump nebude Ukrajinu podporovat.

Pentagon: Jsme připraveni bránit každý centimetr území NATO

Evropa

Výběr článků

Načítám