Hlavní obsah

Lipavský: Na nákup munice pro Kyjev je třeba více peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českou iniciativu ohledně nákupu munice pro Ukrajinu je potřeba více finančních prostředků. Prohlásil to ve středu v Bruselu bez dalších podrobností český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Zleva rumunská ministryně zahraničí Luminita-Teodora Osobescuová a šéfka nizozemské diplomacie Hanke Bruins Slotová v družném hovoru s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským a šéfem severomakedonské diplomacie Bujarem Osmanim před jednáním v bruselské centrále NATO (3. dubna 2024)

Článek

„Potřebujeme více peněz. Potřebujeme více peněz na munici. Potřebujeme více munice pro Ukrajinu,“ řekl Lipavský při příchodu na středeční jednání ministrů zahraničí NATO.

Rusko je podle něj stále schopné vyrobit mnohem vice munice a „ve válce bohužel na této matematice záleží“.

„Chceme, aby se Ukrajina byla schopna bránit ruské agresi. Právě k tomu má pomoci i naše iniciativa. Proto vyzývám v podstatě všechny, aby se připojili a přislíbili peníze,“ dodal šéf české diplomacie.

Česko přitvrzuje. Ukrajině chce nově sehnat 1,5 milionu dělostřeleckých granátů

Evropa

Lipavský před časem uvedl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 000 kusů munice a o dalším půl milionu kusů se jedná.

Ministerstvo obrany nyní na dotaz serveru Seznam Zprávy odpovědělo, že z peněz zatím přislíbených pro českou iniciativu lze nakoupit zhruba 500 000 kusů dělostřelecké munice.

K iniciativě se přihlásily mimo jiné Kanada, Německo, Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Lucembursko, Island a Slovinsko.

Česko podrobnosti o příspěvcích jednotlivých zemí nesděluje. Samotné země ale postupně zveřejňují, jakou částkou přispěly či kolik přislíbily.

Únorová předpověď se splnila

V součtu a v přepočtu tyto příspěvky činí zhruba 35 miliard korun. To odpovídá odhadům z konce února, kdy list Financial Times napsal, že nákup avizovaný Českem by měl přijít na 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč).

Návrh zakoupit dělostřeleckou munici pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii předložil český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února.

Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 000 granátů pro Ukrajinu – půl milionu kusů ráže 155 milimetrů a 300 000 kusů ráže 122 milimetrů.

Bruselský server Politico počátkem února napsal, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

Fiala: Ukrajina dostane munici už v červnu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám