Hlavní obsah

Ukrajina pokračuje v protiofenzivě u Chersonu, oblastního šéfa prý donutila k útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Intenzivní boje se odehrávají v Chersonské oblasti. Ostřelování trvá od pondělí a neustalo ani během noci na úterý a úterního rána. Ukrajinská armáda pokračuje v protiútoku a z Chersonu zřejmě donutila k útěku dosazeného zástupce šéfa oblastní správy Kirilla Stremousova.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Stremousov sice na svých videích hlásá, že Cherson zůstane navždy ruský, poslední dva dny ale zřejmě tyto příspěvky natáčí z hotelu Marriott ve Voroněži, což je ruské město nedaleko hranic s Ukrajinou.

Prozradit ho mělo několik dominant města v pozadí. Především chrám Zvěstování, ale také nedaleká škola stavebních technologií či Voroněžská přehrada.

Ukrajinské ozbrojené síly zahájily ofenzivu v různých směrech a podle zpráv generálního štábu měly zničit řadu muničních skladů, zásadně poškodit téměř všechny hlavní mosty, ať už Antonivský, nebo most Nova Kachovka s tím, že jsou funkční pouze pro chodce.

Intenzivní ostřelování v Chersonské oblasti potvrdil korespondent ruské agentury TASS. Tvrdí, že protivzdušná obrana funguje a rakety vypálené ukrajinskou armádou byly zlikvidovány.

Na obloze jsou podle něj viditelné stopy po střelách protivzdušné obrany a jsou slyšet exploze.

U skladu vyhořelého paliva v areálu Záporožské jaderné elektrárny explodovaly dvě střely

Válka na Ukrajině

TASS přiznal úder na Antonivský most, údajně ale nebyl poškozen tak, jak to líčí ukrajinská strana.

Podle TASS funguje také vodní elektrárna v Nové Kachovce. Zaměstnanci jdou do práce navzdory ostřelování ozbrojenými silami Ukrajiny, píše agentura s odvoláním na šéfa okresu.

K vyhlídkám ukrajinské protiofenzivy je britská rozvědka zdrženlivá vzhledem k soudržnosti ruských sil.

„Zatím není možné potvrdit rozsah ukrajinských úspěchů,“ uvádí zpravodajská služba. Poznamenává, že od začátku srpna Rusko posiluje svou armádu na západním břehu Dněpru u Chersonu.

V Chersonu před válkou žilo asi 280 tisíc obyvatel. Chersonská oblast má strategický význam, protože hraničí s poloostrovem Krym, který Rusko anektovalo v březnu 2014.

Zelenskyj: Budeme Rusy hnát až k hranicím

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na úterý uvedl, že nikdo zodpovědný o vojenských plánech Kyjeva neprozradí nic konkrétního, ale zdůraznil, že pro ruské vojáky nastal čas utíkat. „Budeme je hnát až k hranicím,“ řekl. Rozsah ukrajinského postupu na jihu země zatím nelze potvrdit, konstatovalo britské ministerstvo obrany. Rusko se podle amerického Institutu pro studium války (ISW) snaží zachovat zdání úspěchu tažení na Ukrajině.

Rusko není schopné okupovat velká území na Ukrajině, tvrdí analytici NATO

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám