Hlavní obsah

Ukrajina chystá protiútok. Prigožin zveřejnil dopis do Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v otevřeném dopise varoval ministerstvo obrany v Moskvě, že ukrajinská armáda plánuje protiofenzivu s cílem odříznout jeho jednotky od zbytku ruských sil na východě Ukrajiny. Uvedl také, že asi 70 procent města Bachmut je nyní v rukou jeho bojovníků.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

V dopise publikovaném na telegramovém účtu jeho tiskové služby Prigožin tvrdí, že Ukrajinci chystají ofenzivu na přelom března a dubna. „Prosím vás, abyste přijal veškerá potřebná opatření pro odvrácení odříznutí Wagnerovy skupiny od hlavních sil armády Ruské federace,“ napsal Prigožin v dopise adresovaném ministrovi obrany Sergeji Šojguovi. „V současné době jednotky Wagnerovy skupiny kontrolují asi 70 procent Bachmutu a pokračují v ofenzivě s cílem ho zcela osvobodit,“ dodal Prigožin.

Majitel Wagnerovy skupiny dodal, že v příloze dopisu, kterou nezveřejnil, uvádí podrobnosti o ukrajinském plánu a svém vlastním návrhu, jak mu čelit. Jak se o záměrech Ukrajiny dozvěděl, neřekl.

Je to poprvé, co Prigožin zveřejnil korespondenci s ministrem obrany, kterého často kritizoval za špatné vedení války. Podle agentury Reuters měla kritika Šojgua dva možné důvody, a to zmást ukrajinské velitele a snažit se svalit vinu na ruského ministra obrany.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války na Ukrajině a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který Moskva rozpoutala před více než rokem. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách. Ruské jednotky v uplynulých týdnech postoupily severně i jižně od města a hrozí, že v něm obklíčí ukrajinské obránce. Ukrajina nyní kontroluje západní část města, zatímco východní je již v držení ruských sil.

Je to jen naoko! V záznamu Putinovy podivné návštěvy Mariupolu se ozve nevítaný výkřik

Válka na Ukrajině

Prigožin má v současnosti napjaté vztahy s ruským ministerstvem obrany, které obvinil z chyb ve válce na Ukrajině a z neposkytování dostatečného množství munice potřebné pro pokračování ofenzivy v Donbasu. Později své vyjádření mírnil a uvedl, že jeho jednotky mají munice dostatek.

V rozhovoru zveřejněném ruskými médii minulý týden Prigožin uvedl, že perspektivy ruského tažení na Ukrajině jsou „mlhavé“ a že Moskva má ještě pár týdnů na to, aby se připravila na ukrajinskou protiofenzivu, než bude pozdě. Zaútočit se podle něj Ukrajinci chystají na pěti úsecích fronty. Podle analytiků Institutu pro studium války si Prigožin tvoří informační prostor, aby omluvil neschopnost své žoldnéřské armády dokončit obklíčení Bachmutu.

Pokud se wagnerovci stáhnou z Bachmutu, zhroutí se celá fronta, zuří Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám