Hlavní obsah

Je to jen naoko! V záznamu Putinovy podivné návštěvy Mariupolu se ozve nevítaný výkřik

Údajná návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v okupovaném ukrajinském Mariupolu vyvolala řadu pochybností. Jedna se týkala toho, s kým se tam Putin setkal, kdo byli ti údajní obyvatelé města, s nimiž hovořil. Při zjevně inscenovaném setkání totiž bylo slyšet zpovzdálí, jak nějaká žena křičí, že je všechno jen naoko.

Vladimir Putin na sídlišti v MariupoluVideo: AP

 
Článek

Putin v jednu chvíli vystoupil z vozu a hovořil s obyvateli města, kteří jako náhodou byli na ulici. Když se jich zeptal, jestli jsou z Mariupolu, odpovídali, že ano, a zmiňovali, kde bydlí a v jakém podlaží.

V tu chvíli je slyšet zpovzdálí, jak jakási žena křičí: „Nic z toho není pravda, všechno je to naoko.“ Vicepremiér Marat Chusnullin stojící za Putinem se ohlíží směrem, odkud se výkřik ozval.

Většina ruských televizí tuto pasáž vystřihla, ale RIA Novosti zveřejnila záznam celý.

Putin na procházce ulicemi Mariupolu. Návštěva města budí pochybnosti

Válka na Ukrajině

„Náhodní“ obyvatelé Mariupolu

Analýza tváří lidí, s nimiž byl Putin, ukázala, že jde o osoby, s nimiž se setkal už dříve, které se objevily na snímku, kdy Putin stojí před příslušníky námořní pěchoty na novoroční společné fotografii.

Podivné chování, kdy se Putin bavil s obyvateli, sám řídil, a dokonce dal přednost na křižovatce jinému vozidlu, vyvolala spekulace, jestli byl skutečně v Mariupolu on, protože ani tváře zachycené na snímcích z různých událostí se nezdají být úplně stejné. Putin je navíc znám tím, že si od dob koronaviru drží od dalších osob většinou značný odstup.

Nutno ale podotknout, že programy pro identifikaci obličejů nejsou úplně přesné.

Mariupol Rusko okupovalo po prudkých bojích a intenzivním bombardování loni v květnu. Putin si podle Kremlu o víkendu prohlédl několik čtvrtí města, bavil se s místními obyvateli a také doma navštívil jednu z místních rodin. Podle prezidentova mluvčího šlo o spontánní rozhodnutí, které nebylo v plánu.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na Twitteru připomněl, že ukrajinský strategický přístav Mariupol během nacistické okupace v prosinci 1941 navštívil také Adolf Hitler. „Mnozí historikové a pamětníci tvrdí, že právě tam si Hitler poprvé uvědomil, že válka je prohraná,“ napsal Heraščenko.

Putin je na Krymu. Sedl za volant a přijel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám