Hlavní obsah

Ukrajinu zasáhly masivní letecké údery, záporožská jaderná elektrárna je bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina čelila v noci na čtvrtek rozsáhlému leteckému úderu. První poplašné sirény se rozezněly kolem 00:57 tamějšího času a postupně se přidávaly regiony po celé zemi. Dvacet minut před třetí ráno byl vyhlášen poplach pro celou Ukrajinu. V mnoha městech po celé zemi včetně Kyjeva, Lvova, Dnipra či Oděsy se ozývaly výbuchy.

Následky ostřelování Lvovské oblastiVideo: Maksym Kozytskyy via Telegram, Reuters

 
Článek

Záporožská jaderná elektrárna je po ruských vzdušných úderech bez proudu, uvádí Enerhoatom. Poškozené je podle něj poslední vedení spojující elektrárnu se sítí.

Vzdušné údery zasáhly energetickou infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu a v Charkově na severovýchodě země, píše server Ukrajinska pravda.

Starosta Charkova Igor Těrechov hlásí zatím 15 úderů na město. Ve městě jsou problémy s elektřinou a ruské síly útočí na energetickou infrastrukturu. „Informace o obětech a rozsahu škod se upřesňují,“ napsal na Telegramu charkovský gubernátor Oleh Syněhubov.

„Masivní raketový útok zasáhl energetickou infrastrukturu regionu, poškozené jsou také obytné budovy,“ uvedl šéf Oděské oblasti Maksym Marčenko, podle kterého zafungovala i protiletecká obrana. Obyvatele varoval, že se očekává druhá vlna útoků.

Několik silných výbuchů otřáslo Kyjevem. Starosta metropole Vitalij Kličko uvedl, že jedna z explozí se ozvala v Holosijivské čtvrti na jihozápadě Kyjeva. Další výbuch z metropole zazněl krátce po 6:00 SEČ. Kličko poté oznámil, že zásah postihl Svjatošynskou čtvrť na západním okraji města.

Mrtví jsou hlášeni i ze Lvovské oblasti na západě země. V okrese města Zoločiv dopadla ruská raketa na obytné domy, zemřeli čtyři lidé.

Exploze slyšeli obyvatelé Mykolajivu nebo Černihivu.

Ruská vojska před více než rokem zahájila invazi na Ukrajinu. Na začátku loňského října Moskva spustila pravidelné vlny rozsáhlých vzdušných útoků, při kterých cílí na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu.

Ukrajina čelí masivním leteckým úderůmVideo: Reuters

Neustupovat! Braňme Bachmut dál, doporučili generálové Zelenskému

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám