Hlavní obsah

Neustupovat! Braňme Bachmut dál, doporučili generálové Zelenskému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to v pondělí kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho poradě s veliteli.

Foto: Lenka Klicperová, Novinky

Samohybná houfnice Krab vyjíždí splnit svou misi v Bachmutu.

Článek

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj a velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj „se vyslovili pro pokračování obranné operace a pro další posílení ukrajinských pozic v Bachmutu“, informovala prezidentská kancelář.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který rozpoutala Moskva před rokem svou invazí. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách.

Poslední reportáž z Bachmutu: Zvláštní zpravodajka Novinek z frontové linie

Válka na Ukrajině

O skutečném stavu bojů na frontové linii v Bachmutu a bezprostředním okolí ale nejsou k dispozici přesné zprávy. Obě strany konfliktu se jednak snaží zveličit své úspěchy a ztráty nepřítele, jednak zřejmě samy nemají úplný přehled o situaci, ztrátách a stavu vlastních jednotek.

Jisté je to, že se Rusové Bachmut už týdny snaží dobýt, přičemž spíš než o strategické vítězství jim jde o morální vzpruhu, protože od stažení z Chersonu nezaznamenali žádný výraznější úspěch na bitevním poli. Obrovskou morální vzpruhou by ale bylo uhájení Bachmutu i pro ukrajinské obránce. To je patrně také důvod, proč nejvyšší generálové doporučili se zvažovaným taktickým ústupem prozatím počkat.

Rusové Bachmut brzy neobklíčí, tvrdí Američané

Válka na Ukrajině

O dobytí Bachmutu, který měl před válkou zhruba 70 tisíc obyvatel, ruské jednotky usilují přibližně od loňského května. V posledním týdnech se nicméně k městu přiblížily na dostřel a výrazně zvýšily tlak na jeho obranu.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanskyj na konci února řekl, že by se ukrajinské síly mohly z pozic v Bachmutu stáhnout, pokud to bude potřeba a zabrání to zbytečným ztrátám. Ukrajina podle něj opevnila oblast západně od Bachmutu takovým způsobem, že i kdyby se ukrajinští vojáci začali stahovat, ruské síly by nemusely být schopny ovládnout rychle celé město. O víkendu se dokonce objevila zpráva o tom, že Ukrajinci už chystají taktický ústup. Taková zpráva se ale zatím nepotvrdila.

Ukrajinci u Bachmutu chystají ústup bojem

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám