Hlavní obsah

Levnější benzín a nafta? Snahu ministerstva zhatil hackerský útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Terčem hackerského útoku se ve středu ráno stala aplikace ministerstva financí na reporting průměrných prodejních cen nafty a benzínu, která by měla přispět ke snížení cen pohonných hmot v Česku. Aplikace byla zhruba hodinu zcela mimo provoz. Kvůli tomu se prodlužuje o jeden den termín první reportovací povinnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Aplikace ministerstva financí na reporting průměrných prodejních cen nafty a benzínu veřejných čerpacích stanic byla ráno pod hackerskými útoky a z toho důvodu zhruba hodinu nedostupná. Aktivita na stránce mnohonásobně přesáhla počet reportujících subjektů,“ uvedli pracovníci ministerstva na Twitteru.

S největší pravděpodobností šlo tedy o tzv. DDoS útok.

Při něm začnou stovky tisíc počítačů přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server, který zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro uživatele se pak takto napadená webová služba tváří jako nedostupná.

Ministerstvo do týdne rozhodne, zda některé pumpaře klepne přes prsty

Válka na Ukrajině

„Původ hackerského útoku zjišťujeme, primární bylo obnovit funkčnost systému, což se v těchto chvílích podařilo. Naši IT specialisté útok odrazili a zabezpečili aplikaci, která znovu bez problémů funguje. Z tohoto důvodu prodloužíme termín první reportovací povinnosti o jeden den,“ doplnili pracovníci ministerstva.

Čerpací stanice tak budou mít čas na dodání kompletních dat od 15. února do 15. března až do čtvrteční 12. hodiny. V Česku jsou téměř 4000 čerpacích stanic.

Do aplikace již přesto první stovky subjektů odreportovaly prodejní ceny nafty a benzínu. Ministerstvo si od toho slibuje, že bude lépe hlídat „přiměřenost čistých marží“ čerpadlářů.

Ti se stali v minulých dnech terčem kritiky, že ceny pohonných hmot navyšují více, než je nutné. Získaná data by měla ministerstvu financí posloužit k tomu, aby zjistilo, zda trh potřebuje regulaci stanovující maximální výši marží.

Benzin zlevnil nejvýrazněji za 11 let, klesla i cena nafty

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám