Hlavní obsah

Trefa. Rusové raketou zasáhli čínský konzulát v Oděse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové při ostřelování ukrajinské Oděsy v noci na čtvrtek zasáhli raketou budovu generálního konzulátu Čínské lidové republiky. Na sociální síti Telegram to uvedl regionální gubernátor Oleh Kiper, na kterého odkazuje zpravodajská agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Agresor se záměrně zaměřil na přístavní infrastrukturu. Poškozeny byly administrativní a obytné budovy v jejím okolí a také konzulát Čínské lidové republiky. To svědčí o tom, že nepřítel nebere na nic ohled,“ napsal Kiper na Telegramu.

Podle fotografie, kterou gubernátor k příspěvku přiložil, jsou ale podle agentury Reuters škody na budově malé.

Čína se k situaci zatím nevyjádřila.

60 tisíc tun obilí, které zničil ruský útok, mělo jít do Číny

Válka na Ukrajině

Zásah konzulátu v Bělehradě

S podobnou situací se Čína setkala 7. května 1999, kdy během bombardování Jugoslávie ze strany NATO došlo americkými letouny F-117 k zasažení čínské ambasády v srbském Bělehradě. Při něm zahynuli tři novináři a dalších 20 lidí bylo zraněno.

Čínští představitelé tento útok odsoudili jako válečný zločin, přičemž čínská televize ho tehdy označila za barbarský akt a hrubé porušení čínské státní suverenity.

V Pekingu to navíc vyvolalo řadu protestů proti NATO, kterých se zúčastnilo na sto tisíc lidí. Zároveň to také vedlo k celkovému zhoršení americko-čínských vztahů.

Protesty proti USA se však konaly i v dalších městech jako Kodaň, Singapur, Islámábád nebo izraelský Tel Aviv.

Spojené státy se za tento útok později Číně omluvily s tím, že CIA měla údajně obdržet neaktuální mapy oblasti. To ale odmítl například dánský deník Politiken nebo britský The Observer, podle kterých mělo jít o cílený útok, protože se NATO domnívalo, že budova čínského konzulátu byla využívána jako radiostanice jugoslávské armády.

Ukrajina hlásí ruské noční útoky v Mykolajivu a Oděse

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám