Hlavní obsah

60 tisíc tun obilí, které zničil ruský útok, mělo jít do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ve svém večerním projevu řekl, že 60 tisíc tun obilí, které byly zničeny v noci na středu v Oděse a Černomorsku, bylo určeno pro Čínu. Informuje o tom například list Ukrajinska Pravda.

Foto: Mehmet Caliskan, Reuters

Obchodní loď plující v Černém moři

Článek

„V přístavu, který v noci utrpěl ruským terorem nejvíc, bylo uskladněno 60 tisíc tun zemědělských produktů určených k přepravě do Číny. To znamená, že ruským terorem jsou postiženi všichni,“ uvedl ukrajinský prezident, na kterého odkazuje ukrajinský list.

Zelenskyj dodal, že každý na světě by měl mít zájem na tom, aby bylo Rusko za svůj teror hnáno k odpovědnosti.

Podle ukrajinského ministra zemědělství Mykoli Solského je kvůli útoku zničená i značná část infrastruktury pro vývoz obilí. Ministr dále uvedl, že zničené obilí mělo být exportováno už před zhruba dvěma měsíci.

Ruské údery v Oděse a Čornomorsku zničily 60 tisíc tun obilí, hlásí Kyjev

Evropa

Ukončení obilné dohody

Rusko neprodloužilo s Ukrajinou obilnou dohodu, kterou minulý rok v červenci zprostředkovalo Turecko s OSN. Díky ní byl umožněn vývoz ukrajinských zemědělských produktů z přístavů v Černém moři.

Nejprve byla podepsána na 120 dní, později byla několikrát prodloužena, Moskva ale nyní uvedla, že už nemá zájem na jejím prodloužení, protože se prý neplní ujednání ohledně vývozu ruských potravin a hnojiv.

Platnost dohody tak oficiálně skončila 17. července. Poslední plavidlo Tq Samsun plující pod Tureckou vlajkou vyrazilo z Oděsy 16. července v 8:12 hodin místního času.

Rusko pohrozilo lodím v Černém moři

Rusko s platností od 00:00 moskevského času dne 20. července 2023 označilo všechny lodě, které plují přes Černé moře do ukrajinských přístavů, za potenciální dopravce vojenského nákladu. Rozhodnutí Rusko oznámilo ve středu v souvislosti s pondělním ukončením platnosti dohody o vývozu ukrajinského obilí.

Země, pod jejichž vlajkou by lodě do ukrajinských přístavů připluly, bude Rusko považovat za zapojené do konfliktu na straně Ukrajiny. Takové lodě často plují třeba pod tureckou nebo čínskou vlajkou, není ale výjimkou, že se lodě plaví i pod vlajkami afrických zemí.

Je otázkou, co by se stalo, kdyby Rusko zaútočilo například na lodě plující pod tureckou vlajkou. Ankara je totiž součástí NATO, což by samo o sobě mohlo pro Rusko znamenat významné problémy. Zároveň je Turecko v první trojici globálních obchodních partnerů Ruska a potenciální zásah turecké lodě by tento vztah mohl poškodit.

Pokud by si Moskva vybrala čínskou loď, mohlo by to zase poškodit strategické partnerství s Pekingem. Koncem května čínský premiér svému ruskému kolegovi řekl, že chce „rozvíjet pragmatickou spolupráci s Ruskem“ a „pozvednout ji na novou úroveň“.

Mohlo by za to vinit Ukrajinu

Adam Hodge, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Spojených států, uvedl, že by Rusko mohlo zaútočit na civilní lodě v Černém moři a poté svalit vinu na ukrajinské síly.

„Ruská armáda může rozšířit své útoky na ukrajinská obilná zařízení o útoky na civilní lodní dopravu,“ řekl Hodge agentuře AFP, na kterou odkazuje britský deník The Guardian.

Mluvčí dále uvedl, že toto tvrzení vychází z nově odtajněných zpravodajských informací, které vycházejí z útoku na Oděsu. Podle nich Rusko připravuje operaci, při níž takové útoky budou vypadat tak, jako by je provedla Ukrajina.

Hodge dále citoval video, které Rusko zveřejnilo ve středu. V něm Moskva uvedla, že její síly odhalily a zničily „údajnou ukrajinskou námořní minu“.

„Naše informace naznačují, že Rusko položilo další námořní miny v přístupech k ukrajinským přístavům. Domníváme se, že jde o koordinovanou snahu ospravedlnit případné útoky proti civilním lodím v Černém moři a svalit vinu za tyto útoky na Ukrajinu,“ uvedl dále Hodge.

Trasa přes Rumunsko

Ukrajina ve středu uvedla, že zřizuje dočasnou námořní trasu přes Rumunsko.

„Jejím cílem je usnadnit odblokování mezinárodní lodní dopravy v severozápadní části Černého moře,“ uvedl Vasyl Škurakov, úřadující ukrajinský ministr pro obce, území a rozvoj infrastruktury, v dopise, který 19. července odeslal agentuře OSN pro námořní dopravu.

Ukrajina chystá nový obilný koridor. Má vést přes vody Rumunska a Bulharska

Evropa

Výběr článků

Načítám