Hlavní obsah

TotalEnergies se nepodílela na válečných zločinech, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská energetická společnost TotalEnergies se podle francouzského soudu nepodílela na válečných zločinech na Ukrajině. S odvoláním na právní zástupce nevládních organizací, které obvinění proti energetickému podniku vznesly, o tom v pondělí informovala agentura Reuters. TotalEnergies se k věci zatím nevyjádřila, v říjnu obvinění odmítla v prohlášení pro francouzský deník Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žalobu loni v říjnu podaly dvě neziskové organizace, francouzská Darwin Climax Coalition a ukrajinská Razom We Stand, u protiteroristického oddělení pařížské prokuratury.

TotalEnergies se podle nich spolupodílela na válečných zločinech na Ukrajině. Státní zástupce žalobu odmítl, proti čemuž se chce dvojice organizací odvolat.

Nevládní organizace uvedly, že TotalEnergies udržovala svou hospodářskou činnost v Rusku, které je otevřeně ve válce. Firma podle nich navíc měla zisky z prodeje plynového kondenzátu, z něhož se vyrábí letecké palivo pro bojové jednotky ruského letectva, které působily na Ukrajině.

Francouzský ropný gigant čelí podezření ze spoluúčasti na válečných zločinech na Ukrajině

Válka na Ukrajině

TotalEnergies kritice kvůli tomu, že se údajně podílí na dodávkách paliva ruskému letectvu, čelila ve francouzském tisku loni v srpnu. Firma následně oznámila, že odprodala svůj menšinový podíl v dotyčné ruské firmě Terneftegaz, která těží plyn a plynový kondenzát na Sibiři. Vedení ruské společnosti Novatek, která je majoritním vlastníkem Terneftegazu, nicméně uvedlo, že letecké palivo směřuje výlučně do zahraničí.

Francouzský koncern tehdy dále zdůraznil, že odsuzuje ruskou invazi a že postupně omezuje své aktivity v Rusku. Ty v minulosti měly výrazný podíl na zisku skupiny.

Ruský vpád na Ukrajinu přihrál Shell a TotalEnergies pohádkové zisky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám