Hlavní obsah

Francouzský ropný gigant čelí podezření ze spoluúčasti na válečných zločinech na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský energetický gigant TotalEnergies čelí žalobě za „spoluúčast na válečných zločinech“, protože údajně pomáhal pohánět ruská letadla, která bombardovala Ukrajinu, uvedl pro deník Le Monde zdroj blízký případu. Společnost TotalEnergies je 49procentním akcionářem v ložisku Termokarstovoje na Sibiři, který je zdrojem kondenzátů zemního plynu pro rafinerii, která prodává palivo ruskému letectvu.

Foto: Profimedia.cz

Total Energies

Článek

Ukrajinská nevládní organizace Razom a francouzská organizace Darwin Climax Coalitions potvrdily deníku Le Monde, že podaly stížnost k francouzské protiteroristické prokuratuře na ropnou společnost Total Energies.

Na základě vlastního šetření ji podezírají ze „spoluúčasti na válečných zločinech“ kvůli využívání plynového pole, které produkuje kerosin používaný ruskými letadly, jež bombardují Ukrajinu.

Tím podle organizací „přispěla k tomu, aby ruské vládě poskytla nezbytné prostředky k páchání válečných zločinů“.

Ukrajinská armáda za měsíc osvobodila od ruské okupace přes 600 obcí, řekl Kyjev

Válka na Ukrajině

Firma Total Energies obvinění odmítla a označila je za „pomlouvačné“.

Le Monde píše, že stížnost navazuje na odhalení zveřejněné v srpnu, že TotalEnergies je 49procentním akcionářem v ložisku Termokarstovoje na Sibiři, který je zdrojem kondenzátů zemního plynu pro rafinerii, která prodává palivo ruskému letectvu.

„Tato obvinění vůči naší společnosti, která provádí své operace v přísném souladu s politikou Evropské unie a platnými evropskými sankčními opatřeními, jsou obzvláště závažná a neopodstatněná,“ uvedla ropná skupina pro Le Monde.

Reklama

Výběr článků

Načítám