Hlavní obsah

Vůdce wagnerovců překvapil: Zelenskyj je sympatický chlápek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, který nedávno přiznal, že stojí za žoldnéři z Wagnerovy skupiny, popsal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako pragmatického a sympatického člověka. Vyjádření je tak v rozporu s oficiální ruskou propagandou, která Zelenského dlouhodobě vykresluje jako nacistu a narkomana.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Článek

Prigožinova slova je dobré v současné době bedlivě sledovat. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) upozornili, že se začíná v Rusku silně etablovat jako politická síla a jako takzvaný „tvrdý chlap“ (strong man). Využívá populárního statusu Wagnerovy skupiny a kritizuje své oponenty v kruhu ruských elit, čímž si buduje větší autoritu.

Ruský novinář Andrej Karaulov se Prigožina na sociální síti VKontakte zeptal, koho aktuálně považuje za nebezpečnějšího člověka. Zda prezidenta Zelenského, nebo novináře Alexandra Něvzorova - dokumentaristu, který opustil Rusko a informuje o válce na Ukrajině, za což mu hrozí až 15 let vězení.

„Přestože je Zelenskyj prezidentem země, která je v současnosti nepřátelská vůči Ruské federaci, je to stále solidní, sebevědomý, pragmatický a sympatický chlápek,“ odpověděl Prigožin.

Vůdce wagnerovců uvedl, že o Něvzorovovi totéž říci nemůže. Podle něj sice mluví krásně, má dobré slovní obraty, ale v poslední době „to všechno trochu zavání nekrofilií“. „A upřímně řečeno, je okouzlující, ale ukecaný,“ dodal Prigožin.

Jeho chvála na adresu prezidenta Ukrajiny je v ostrém kontrastu s oficiální propagandistickou linií Kremlu, který o „kyjevském režimu“ dlouhodobě mluví jako o partě nacistů, kteří jsou závislí na drogách a plní rozkazy Západu. Sám Zelenskyj byl ještě před svým vstupem do politiky v Rusku velice populární jako herec, účinkoval i v mnoha ruských pořadech.

Putinův šéfkuchař se v Rusku etabluje jako politická síla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám