Hlavní obsah

Švédsko se nemůže podělit s Ukrajinou o gripeny. Potřebujeme je sami, řekl premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko samo potřebuje své stíhačky Gripen, takže se zatím neplánuje jejich přesun na Ukrajinu. Prohlásil to podle webu listu Ukrajinska pravda švédský premiér Ulf Kristersson.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský premiér Ulf Kristersson

Článek

Zatímco Dánsko a Nizozemsko společně slíbily Ukrajině desítky stíhaček, Švédsko si to podle svého premiéra nemůže dovolit.

„Švédsko je velká země. Musíme zajistit vlastní obranu, protože ještě nejsme v NATO,“ vysvětloval podle webu Kristersson.

Zelenskyj hlásí průlom, Ukrajina dostane desítky stíhaček F-16

Evropa

„Prostě nejsme v takové situaci. Uděláme všechno proto, abychom je (Ukrajince) podpořili, ale zatím to není o poskytnutí švédských letadel,“ dodal.

Přitom prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že ukrajinští piloti již začali seznamovací výcvik na švédských stíhačkách JAS 39 Gripen. Podle švédské stanice TV4 měl v úmyslu usilovat o jejich zařazení do řádného výcviku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

JAS-39 Gripen švédského letectva na vojenském letišti v Chotusicích u Čáslavi na Kutnohorsku

Zatím ale ukrajinský prezident se svou žádostí neuspěl. Ve Stockholmu, který Zelenskyj o víkendu navštívil, se také dlouho jednalo o společné výrobě a údržbě švédských bojových vozidel pěchoty CV-90.

Úspěšnější byl ukrajinský prezident při shánění bojových letounů v Nizozemsku a Dánsku.

Po jednání s nizozemským premiérem oznámil, že Ukrajina získá celkem 42 letounů F-16 ukrajinské výroby a v Dánsku tamní premiérka Mette Frederiksenová oznámila předání 19 stíhaček.

Předcházelo tomu americké „požehnání“ dodávek i výcviku, ale zároveň přišlo upozornění, že s ohledem na složitost výcviku i jazykové problémy letouny F-16 do bojů na Ukrajině nezasáhnou dříve než příští rok.

Zelenskyj ve Švédsku jedná o gripenech, ukrajinští piloti se již účastní zkušebních letů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám