Hlavní obsah

Správný účes, oholená tvář. Gerasimov sklidil za kontrolu ruských vojáků posměch, tvrdí Britové

Londýn

Nedávno jmenovaný nový náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov si stanovil za prioritu zlepšení disciplíny nasazených mužů na Ukrajině. Jím zavedená opatření se však podle britského ministerstva obrany setkala spíš se skeptickými až posměšnými ohlasy.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov

Článek

Od jmenování Gerasimova náčelníkem generálního štábu (ve středu 11. ledna) mají ruští vojáci omezit cestování v civilních vozidlech, nošení nepředpisových uniforem, používání mobilních telefonů či dokonce nestandardní účesy.

Největšího posměchu se však měly dočkat pokusy o zlepšení úrovně holení vojáků. Představitelé samozvané Doněcké lidové republiky označili stanovení priorit za „frašku, která brání procesu zničení nepřítele“.

Používání mobilních telefonů označilo Rusko jako hlavní důvod úspěšného ukrajinského zásahu na kasárny v Makijivce. Moskva tehdy oficiálně přiznala 89 mrtvých vojáků, Ukrajinci hovoří o stovkách.

Kritika se na ruské vojenské velení snáší také z úst majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, který tvrdí, že jeho žoldnéři zaznamenávají na Ukrajině největší úspěchy. Prigožin naznačil, že „válka je časem aktivních a odvážných, nikoli oholených“.

Britské ministerstvo obrany dodává, že Gerasimovo upřednostňování převážně drobných předpisů pravděpodobně potvrdí obavy mnoha jeho skeptiků v Rusku.

Spolu s ministrem obrany Sergejem Šojguem je stále více vnímán jako neznalý člověk, který upřednostňuje prezentaci před obsahem.

Válka s nacisty na Ukrajině je nová vlastenecká válka, tvrdí Medvěděv

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám