Hlavní obsah

Splněno. Moskva končí mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moskvě končí mobilizování občanů do bojů na Ukrajině, uvedl v pondělí starosta města Sergej Sobjanin. Dodal, že metropole již splnila stanovené cíle. Moskevská mobilizační střediska se podle Sobjanina uzavřou v pondělí ve 14:00 místního času (13:00 SELČ).

Foto: AP

Moskva

Článek

„Cíle částečné mobilizace, vytyčené na základě nařízení prezidenta a zadání ministerstva obrany, byly zcela splněny,“ citovala Sobjanina ruská agentura Interfax. Starosta upřesnil, že již rozeslaná předvolání k odvodovým komisím přestávají platit.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek oznámil, že částečná mobilizace v Rusku skončí zhruba do dvou týdnů. Zopakoval, že cílem je povolat do zbraně 300 tisíc lidí a že další mobilizační vlna se v dohledné době neplánuje.

Izrael Ukrajinu informoval o pozicích Rusů a o íránských dronech

Blízký a Střední východ

Po vyhlášení částečné mobilizace v Rusku na konci září odjely ze země podle zpráv v médiích až stovky tisíc lidí. Z Ukrajiny pak přišly zprávy o tom, že mobilizovaní vojáci mají nízkou motivaci bojovat, málo zkušeností nebo špatnou úroveň výcviku, přestože Putin i ruské ministerstvo obrany tvrdili, že všichni mobilizovaní projdou před vysláním na Ukrajinu vojenskou přípravou a že povoláni do zbraně budou především záložníci se zkušenostmi z bojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám