Hlavní obsah

Izrael Ukrajinu informoval o pozicích Rusů a o íránských dronech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael poskytl Ukrajině satelitní snímky pozic ruských jednotek a „základní zpravodajské informace“ o íránských bezpilotnících. Citlivý „materiál“ putoval podle listu The New York Times prostřednictvím soukromé firmy, aby izraelská vláda nemusela nic vysvětlovat.

Foto: Stringer, Reuters

Trosky íránského bezpilotního letounu Šahíd-136 v ruské úpravě po sestřelení ukrajinskou protivzdušnou obranou

Článek

Ruské síly používají zhruba od srpna několik typů bezpilotníků, ale hlavně sebevražedné drony Šahíd-136. Ty jsou podle britského ministerstva obrany pomalé a létají v malých výškách, a proto je může likvidovat konvenční protivzdušná obrana.

Rusové ale podle Britů při náletech dosahují „určitého úspěchu“ nasazením většího počtu dronů najednou. Navíc podle některých informací Rusové přivezli na Ukrajinu íránské vojáky-operátory, kteří je v ovládání bezpilotníků školí.

Izrael přestává váhat

V Izraeli také vzbudila pozornost zpráva listu Washington Post o dodávkách íránských balistických raket Fátih-110 a Zolfaghar do Ruska. Ty mají dolet mezi 300 až 700 kilometry. Izrael by měl ve světle těchto informací poskytnout Ukrajině kromě široké humanitární a lékařské pomoci také vojenskou pomoc, napsal na Twitteru ministr pro záležitosti diaspory Nachman Šaj.

„Již není pochyb o tom, kde by měl Izrael v tomto krvavém konfliktu stát,“ napsal Šaj. „Nastal čas, aby Ukrajina také obdržela (izraelskou) vojenskou pomoc, stejně jako ji poskytují USA a země NATO,“ dodal.

Izrael sice odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, ale vojenskou pomoc neposkytl. Postupuje opatrně vzhledem početné židovské populaci v Rusku a také k ruské vojenské přítomnosti v sousední Sýrii. Přes svou jednoznačnou vojenskou převahu v oblasti se přímé konfrontaci s Moskvou vyhýbá. Vztahy obou zemí jsou ale nyní po několika diplomatických přestřelkách na bodu mrazu.

Ukrajina nasadila německý IRIS-T

Válka na Ukrajině

Ukrajinská armáda podle listu The Jerusalem Post tvrdí, že během ruských úderů tento týden zlikvidovala 60 procent z íránské flotily čítající 86 dronů. Teherán i Moskva ale popřely, že by ruská armáda na Ukrajině íránské stroje používala.

„No, najdeme způsoby, abychom se ujistili, že tam žádné nezbyly,“ nechal se slyšet ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám