Hlavní obsah

Soud v Rusku rozhodl, že muž se silnou vírou nemusí bojovat na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní soud pro ruskou Leningradskou oblast ve čtvrtek potvrdil, že muž, který byl odveden do války na Ukrajině, má kvůli náboženskému přesvědčení nárok sloužit náhradní civilní službu, napsala agentura AP. Podle ní je to precedens, který by mohl povzbudit další odvedence snažící se vyhnout vojenské službě z důvodu víry.

Foto: Profimedia.cz

Socha spravedlnosti u budovy ruského nejvyššího soudu. Ilustrační foto

Článek

Takzvaná částečná mobilizace, kterou loni v září vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, vzbudila ve společnosti poměrně velký odpor, úřady nicméně tvrdily, že se podařilo odvést okolo 300 tisíc mužů, jak bylo plánováno.

Desetitisíce mužů z Ruska utekly a někteří, kteří ve vlasti zůstali, povolávací rozkazy ignorovali. Jiní se proti odvodu do armády bránili u soudu a odvolávali se na právo na náhradní civilní službu.

Odvolací soud v Leningradské oblasti nyní potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, podle kterého byl odvod Pavla Mušumanského v rozporu se zákonem, uvedl jeho právní zástupce Pavel Peredruk.

Vojáka, který se přiznal k vraždě civilisty, ruský soud odsoudil za lež

Válka na Ukrajině

Agentura AP píše, že až doposud veřejně známé pokusy odvedených mužů dostat se na náhradní službu končily nezdarem, i když to v případě odmítání služby ve zbrani z náboženských důvodů zaručuje ruská ústava.

Úředníci odvodových komisí u soudu ale tvrdili, že se to nevztahuje na mobilizaci.

Mušumanskij, který pochází z města Gatčina na jihozápad od Petrohradu, se odvodu do armády bránil z náboženských důvodů.

V roce 2019 tento evangelík mohl místo na povinnou vojenskou službu nastoupit na civilní službu a skoro dva roky pracoval v psychiatrické léčebně.

Loni dostal povolávací rozkaz jen krátce poté, co Putin vyhlásil „částečnou mobilizaci“. U odvodové komise žádal o náhradní službu, ta však jeho žádosti nevyhověla a přidělila ho k vojenské jednotce, Mušumanskij toto rozhodnutí napadl u soudu.

Odmítal nosit uniformu a podřizovat se rozkazům velitelů. V listopadu mu soud v Gatčině dal za pravdu, nicméně vojenská správa se proti tomuto rozsudku odvolala.

Rusy nutí odjet také pocit, že doma nemají budoucnost

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám