Hlavní obsah

Vojáka, který se přiznal k vraždě civilisty, ruský soud odsoudil za lež

Vojenský soud v Chabarovsku na východě Ruska vyměřil 5,5 roku podmíněně ruskému vojákovi Daniilovi Frolkinovi, který se přiznal, že na Ukrajině zavraždil civilistu. Soud ale Frolkina nesoudil za vraždu, ale za šíření nepravdivých informací o působení ruských ozbrojených sil v zahraničí, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na reportéry přítomné v soudní síni. Obžaloba žádala zavřít Frolkina na šest let do vězeňského tábora.

Foto: ČTK

Daniil Frolkin

Článek

Frolkin se loni v srpnu přiznal serveru Važnyje istorii, že se během bojů na Ukrajině dopustil krádeže a také zavraždil civilistu ve vsi Andrijivka u Kyjeva. Tu Rusové okupovali během loňského února a března, po vpádu na Ukrajinu, než se na jaře museli od ukrajinské metropole stáhnout. Bývalý voják také vyjmenoval velitele, kteří opakovaně vydávali rozkazy k zabíjení civilních obyvatel.

Voják podle serveru sloužil u 64. motostřelecké brigády. Tato jednotka se podílela i na okupaci ukrajinského města Buča u Kyjeva. Když se svět dozvěděl o válečných zvěrstvech v tomto městě, která Moskva popírá, ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal 64. brigádu tím, že jí udělil čestný titul „gardová“.

Frolkin po návratu z Ukrajiny do vlasti odešel z armády. Ale loni v prosinci jej začali stíhat za šíření „vědomě nepravdivých informací“. Za ty ruské úřady pokládají veškeré informace o ruské armádě odchylující se od oficiální verze, podle které ruští vojáci nenapadají civilisty, neútočí na civilní cíle a už vůbec se nedopouštějí válečných zločinů.

Na Ukrajině čelí Frolkin v nepřítomnosti obvinění z válečného zločinu, za což mu hrozí doživotí, dodala BBC.

Ztracený ruský voják přežíval půl roku v Charkovské oblasti v opuštěných budovách

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Daniil Frolkin (voják)

Výběr článků

Načítám