Hlavní obsah

Šestiletá Sofia z Oděsy zazpívá na koncertě v Plzni

Šestiletá Sofia Bezkorovajnová z Ukrajiny miluje zpěv. V pondělí vystoupí na benefičním koncertě v Plzni. Představí se po boku své matky pianistky a svého otce, který je operním pěvcem. Akce vznikla na podporu jejich rodné země, kde zuří válka.

Šestiletá ukrajinská holčička trénuje na koncert v PlzniVideo: Právo

 
Článek

Muzikantské rodině teď nejvíc pomáhá právě hudba. „Na kuchyňský stůl vytáhnu klávesy, které mi přivezli příbuzní, a hraji. Angelina a Sofia mají rády písně z pohádek i lidovky. Dodává nám to sílu a radost,“ říká 39letá Anna Bezkorovajnová z Oděsy.

Zpočátku se ukrajinský školák skrýval pod lavicí, teď už tancuje

Domácí

Hledá si práci

Ta přicestovala s dcerami na západ Čech už začátkem roku. V Plzni totiž žije a pracuje její manžel Viktor, jenž má angažmá v Divadle J. K. Tyla.

„Vídali jsme se velmi málo, jen několikrát do roka. S holčičkami jsem teď poprvé přijela do Čech na delší dobu. Už jsem měla koupené zpáteční letenky, ale vtom vypukla válka, takže jsme raději všichni tady v bezpečí,“ vysvětluje klavíristka.

Na kuchyňský stůl vytáhnu klávesy, které mi přivezli příbuzní, a hraji
Anna Bezkorovaina, pianistka z Oděsy

Rozhodnutí však pro ni nebylo jednoduché. „Někteří příbuzní musejí na Ukrajině zůstat,“ popisuje Anna.

„Je hrozné, když si s nimi voláme a slyšíme bombardování a střelbu. Máme kamarády a známé po celé zemi, včetně Mariupolu,“ dodává.

Ljuba prchla z Kyjeva, v Plzni se stará o psy z Ukrajiny

Koktejl

Anna učila v hudební škole pro talentované děti a působila také jako korepetitorka. Teď si shání práci v Plzni. Doufá, že místo najde co nejdříve. Zkušenosti má mj. ze Švýcarska, kde vedla letní hudební kurzy.

„Učila jsem dospělé i seniory a bylo to skvělé. Můžu dávat třeba soukromé lekce. Hudbě se věnuji odmalička, je to můj život. Navíc chci něco dělat, abych mohla přispět do rodinného rozpočtu. Jenom manželův plat nám nestačí,“ uvádí Anna.

V kempu u Berounky vzniká ukrajinská vesnička. Má už vlastní kadeřnictví i hospodu

Domácí

Je vděčná, že může zase hrát a vystoupit na pondělním benefičním koncertě Hvězdy plzeňské opery pro Ukrajinu. „Moc se těším, ale mám zároveň trochu trému za Sofinku. Bude zpívat s tatínkem a je to vlastně jejich první společné vystoupení na veřejnosti,“ doplňuje. Proto teď s dcerou poctivě trénuje.

„Moc mě to baví. Zpívala bych klidně celý den,“ usmívá se dívenka, k níž se při cvičení občas přidá i o tři roky mladší sestra Angelina.

Charitativní akce se koná v plzeňské katedrále svatého Bartoloměje v pondělí v 18 hodin. Celý výtěžek ze vstupného půjde ukrajinské armádě. „Jsme moc vděční za pomoc a podporu divadla, kolegů i dalších lidí. Jsou báječní a velkorysí,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám