Hlavní obsah

Ljuba prchla z Kyjeva, v Plzni se stará o psy z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětašedesátiletá Ljuba Vodjanko, která utekla z Kyjeva jen se dvěma kočkami, v úterý nastoupila do práce. Místo získala v plzeňském útulku pro zvířata v nouzi, kde uklízí kotce a výběhy. Na starosti má i ukrajinské psy, kteří v zařízení skončili.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Ljuba prchla z Kyjeva, v Plzni se stará o psy z Ukrajiny

Článek

Z nového zaměstnání je seniorka nadšená. „Jsem moc ráda, že zrovna tady můžu pomáhat. Není to nic náročného, jsem zvyklá fyzicky pracovat. Až se zaučím, půjde mi to rychleji,“ řekla, když dočistila psí kotce.

Útulek v Lanškrouně přijal deset koček z Ukrajiny

Koktejl

Od své vedoucí Petry Maškové dostala hned dopoledne pochvalu: „Je potřeba vyndat pelíšek, vylít vodu z misky, vše pořádně vydrbat a umýt. Paní Ljuba je postarší dáma, ale klobouk dolů, jak je čiperná.“

Kočky neopustila

V útulku, jenž spadá pod městskou policii, je teď 30 psů a 18 koček, včetně tří zvířat z Ukrajiny. Jde o zraněnou čivavu, jež přišla o oko, bišonka a jorkšíra. „Musela jsem se za nimi jít hned podívat a potěšit je. Je znát, že pejsci zažili nějaké trauma, jsou hodně vystrašení,“ popsala Ljuba Vodjanko, která se po chvíli rozplakala. „Strašně mě trápí, že jsou tady bez majitelů,“ doplnila.

Raději zemřu, než abych zvířata opustil, říká provozovatel útulku v Kyjevě

Koktejl

Ona sama se bránila tomu, aby své milované kočky Dinu a Kuňu musela opustit. Když totiž na západě Čech sháněla dočasný azyl, nechtěli jí na ubytovnu zvířata vzít. „Řekla jsem, že budu spát raději na ulici, než abych od nich odešla. Nakonec jsem ale našla jiné bydlení. Ne všichni ale mají takovou možnost,“ zalitovala.

Podle vedoucího útulku Petra Kokošky jsou ukrajinská zvířata v zařízení jen dočasně. „Nejdřív absolvují desetidenní karanténu, kdy je vyšetříme. Pokud je to nutné, také je očipujeme a naočkujeme. Zůstat u nás mohou až tři měsíce. Mezitím si majitelé najdou jiné zázemí a svoje miláčky si vezmou zpátky. Měli jsme u nás už dvě kočky z Ukrajiny a obě se vrátily ke svým majitelům,“ nastínil Kokoška.

Obce a kraje mohou žádat o dotace na bydlení pro uprchlíky

Domácí

Útulek zaměstnal Ljubu na poloviční úvazek. Smlouvu dostala do konce roku. „Dlouhodobě nám chybí personál a zrovna odešel kolega. Když jsme se dozvěděli o paní Ljubě, rozhodli jsme se jí nabídnout místo. Má můj obdiv, jak se k práci postavila,“ uzavřel vedoucí zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám