Hlavní obsah

Zelenskyj varuje svět: Rusové zvažují teroristický útok na Záporožskou elektrárnu s únikem radiace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko naplánovalo teroristický útok na Záporožskou jadernou elektrárnu a zvažuje, že ho zrealizuje. Vše už má připraveno, a pokud útok zahájí, dojde k radiačnímu zamoření. V prohlášení zveřejněném na Twitteru to s odkazem na ukrajinské tajné služby ve čtvrtek prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva obvinění obratem odmítla.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Naše zpravodajské služby získaly informaci, že Rusko zvažuje scénář teroristického útoku na Záporožskou elektrárnu. Teroristický útok s únikem radiace. Připravili na to vše,“ tvrdí Zelenskyj s tím, že na hrozící nebezpečí upozornil celý svět.

„Všechny dostupné informace sdílíme s našimi partnery, se všemi na světě. V Evropě, Americe, Brazílii, Indii, arabském světě, Africe, ve všech zemích. Úplně každý to musí vědět. Mezinárodní organizace. Každý,“ říká ukrajinský prezident na zveřejněném videu.

„Bohužel jsem musel opakovaně připomínat, že radiace nemá státní hranice, a koho zasáhne, určuje pouze směr větru,“ varoval.

Šéf MAAE pojede kvůli zničení Kachovské přehrady osobně zkontrolovat Záporožskou jadernou elektrárnu

Evropa

Zelenskyj v twitterovém příspěvku připomněl nedávný výbuch a zničení Kachovské přehrady, z nějž se Rusko a Ukrajina obviňují navzájem. „Nikdy by nemělo dojít k žádným teroristickým útokům na jaderné elektrárny. Tentokrát by to nemělo být jako u Kachovky – svět byl varován, takže svět může a musí jednat,“ dodal.

Je to lež, tvrdí Peskov

Moskva obratem Zelenského nařčení odmítla. „Je to další lež. Právě jsme byli v kontaktu s experty Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) na místě. Viděli vše, co chtěli vidět, velmi to ocenili,“ citoval web listu Vědomosti mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Záporožská jaderná elektrárna se nachází na části ukrajinského území, které i s celým objektem okupují Rusové. Obavy z možného úniku radiace se objevují prakticky od začátku, kdy se v oblasti začalo bojovat. Ukrajinci navíc v minulosti už vyslovili obavu, že by ruští okupanti mohli únik radiace dopustit záměrně a pak se to pokusit svést na Ukrajinu.

Na jaderných ruinách si budoucnost nepostavíte, vzkázali ruští vědci místním jestřábům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám