Hlavní obsah

Šéf vojenského výboru NATO přirovnal ukrajinskou protiofenzivu k vylodění v Normandii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Admirál Rob Bauer, který vede vojenský výbor NATO, v pondělí pochválil ukrajinskou protiofenzivu. Postupuje sice pomalu, ale přece. Bauer snahu Kyjeva přirovnal k vylodění v Normandii, které bylo za druhé světové války jednou z klíčových operací, jež položila základy vítězství spojenců na západní frontě.

Foto: Profimedia.cz

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer

Článek

Den D, jak se často vylodění spojenců v Normandii přezdívá, byl největší námořní invazí v historii. To samozřejmě u ukrajinské a převážně pozemní protiofenzivě neplatí. Bauer ale podobnosti obou operací vidí v časovém horizontu.

„Protiútok je obtížný. Lidé by si neměli myslet, že jde o snadný úkol. Viděli jsme to v Normandii za druhé světové války. Spojencům trvalo sedm, osm, devět týdnů, než prolomili německé obranné linie. Nemělo by být překvapením, že protiútok nejde rychleji,“ řekl Bauer Evropské pravdě.

Admirál připomněl, že podobná je také obrana agresora. Při snaze prolomit ruské linie se Ukrajinci potýkají s obrannými překážkami v hloubce až 30 kilometrů. Bauer pochválil opatrný postup ukrajinských sil, které se snaží vyhnout velkým ztrátám.

K ukrajinské protiofenzivě se o víkendu vyjádřil také generál americké armády Mark Milley. Podle něj bude velmi obtížná, velmi dlouhá a velmi krvavá.

Ruská armáda chce umlčet vojenské blogery. Nepíší to, co chce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám